Здраве

Черницата регулира кръвната захар и холестерола

  • 16.05.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Черницата регулира кръвната захар и холестерола

Тя е популярна като лечебно средство предимно в китайската и японската медицина. Използва се за подобряване контрола на кръвната захар, намаляване на наднорменото тегло, превенция и лечение на диабет тип 2, положително въздействие при метаболитен синдром и сърдечно-съдова болест.

Листа на черница съдържат моранолин, който инхибира ензим в чревния тракт, свързан с разграждането на въглехидратите. Неговата роля е да помага за преобразуването на сложните въглехидрати до лесно усвоими прости въглехидрати – процес, пряко свързан с контрола върху кръвната захар.

Изследвания на ефекта на черницата върху диабет тип 2 показва, че тя дава по-добри резултати дори от лекарствата. На пациенти било давано по 3 gr сушени листа от черница или една таблетка глибурид (стандартно лекарство за понижаване на кръвната захар) в продължение на 4 седмици. При пациентите приемали черница имало 27% понижение в нивата на глюкоза в кръвта, и намаляване на лошия холестерол с 23%. При пациентите на лекарството значително подобрение не се наблюдавало. И при двете групи имало значително намаляване на зхарта, но само черницата подобрила липидната пероксидаза и намалила холестерола в мембраните на червените кръвни клетки.


Kozmetikata.com