Здраве

Редовната сауна калява сърцето и понижава кръвното

  • 03.05.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Редовната сауна калява сърцето и понижава кръвното

Противно на всички схващания сауната се оказва полезна за сърцето. Учени са установили, че рискът от инфаркт е по-малък за ползващите сауна, отколкото за тези, които по-рядко или никога не са ползвали.

Според изследването хората, които посещават сауната между 4 и 7 пъти седмично, имат 61% по-малко шанс да станат жертва на инфаркт, отколкото онези, които я използват само ведвъж седмично. Средното положение, а именно посещение на сауната два-три пъти седмично действително намалява риска от инфаркт, но значително по-малко – едва с 14%.

Тези изводи са направени на базата на наблюдения върху 1 600 финландци на възраст между 53 и 74 години в продължение на 15 години. Това е и първото изследване, които установява връзка между сауната и инфаркта. Учените подчертават, че дори и да се вземат предвид други фактори като повишен холестерол, пушене или диабет, резултатите от изследването остават непроменени. Според тях благотворният ефект на сауната може да се дължи на това, че тя понижава кръвното налягане.

Изследването е направено върху финландци, тъй като сауната там е традиция и е достъпна за всички, дори голяма част от финланците си имат такава в къщи./АФП