Здраве

Витамини и храни против пролетна умора

  • 29.03.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Витамини и храни против пролетна умора

Замаяност, умора, понижен физически тонус, когато тези симптоми се появят през пролетта е ясно, че става въпрос за пролетна умора. Тя засяга всички възрастови групи, но е най-силно е изразена при младите и хората на средна възраст.

Други симптоми на пролетна умора са изморяемост, депресия, спадове в настроението, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в тялото, нарушения в съня, промяна в либидото, качване на килограми.
Основните причини за пролетната умора са няколко, смяната на времето и удължаването на деня, затоплянето, консумацията на храни бедни на витамини и минерали. По това време на годината естествено намалява и хормонът серотонин, отговарящ за доброто ни състояние на духа.

Какво да хапваме, за да се чувстваме добре през пролетта

Бананите и шоколадът са едни от най-ефективните продукти, които стимулират изработването на серотонин. За този сезон са идеални. Бананите са естествен антидепресант и съдържат витамини от група В, които успокояват нервната система. Калият, който съдържат, подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите. Шоколадът повишава ендорфините и засилва усещането за щастие. Избирайте по възможност натурален шоколад.
Плодовете богати на витамин С играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора, а такива са цитрусите, боровинките (може и замразени), чушките и кивито.

Зеленолистните зеленчуци освен с витамини, соли иминерали са богати и на желязо. В менюто трябва да присъстват коприва, спанак, зелени салати, зелен лук и др.

Сред храните срещу пролетна умора задължително трябва да има риба, яйца, черен дроб, пилешко месо и агнешко месо.

За добър тонус не пропускайте в менюто си бобовите храни  – боб, леща, грах, соя, нахут.

Тъй като ниватана витамин D в организма са намаляли стойта на слънце! Противно на схващанията не е необходимо да се препичате с часове. За дневното ниво на този витамин е достатъчно да седите по 5 мин на слънце всеки ден с навити до лакътя ръкави.

Отделяйте повече часове за сън и приемайте допълнително витамини. От особено значение са витамините от група В, тъй като имат важно значение за правилното функциониране на нервната система, както и някои аминокиселини.

Допълнителни витамини от които се нуждаете
Floradix Мултивитамин - Енергия от природата
Здравословен продукт за пролетния сезон, като се използва против пролетна умора. Качествата му на имуностимулант го правят предпочитан и през есента и зимата. Добър избор при забързаното ежедневие и небалнасирано хранене, както и през зимните месеци, по-бедни на свежи плодове и зеленчуци. Съдържа витамини А, В, С и D, ехинацея, семена от кола, билки и плодове и др.

Витамин В3 на Natural Factors
Витамин В3 е есенциален за метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. При приема на големи количества има значителен ефект върху нивата на холестерол и може да предотврати преминаването му от черния дроб в кръвта. Ниацинът увеличава нивото на липопротеини в кръвта, познати като "добър" холестерол и има защитно действие върху сърдечно-съдовата система, предотвратява хиперхолестеролемията и атеросклерозата. Витамин В3 влияе положително върху нервната система и увеличава енергийните нива.

Допелхерц актив Витамини А-Я с Лутеин
Пълноценна комбинация от витамини и минерали. Подходящ при небалансирана диета, тютюнопушене и стрес. За подпомагане на съпротивителните сили на организма.

Витамикс Мултивитамини от А до Я

Хранителна добавка, която представлява мощен комплекс от витамини, минерали, антиоксиданти и микроелементи, който укрепва всички системи в организма, повишава имунитета и защитните сили и подобрява общото здраве на организма.

Нейчърс уей Alive! Б комплекс за нервната система
Специално предназначен за нервната и храносмилателна система, кожата. Благоприятства правилния растеж на организма. Поддържа отличното функциониране на имунната система и червените кръвни клетки. Подпомага разграждането на протеините и въглехидратите, и хормоналния синтез. Стимулира формирането на нови клетки в органите и тъканите и за образуването на червени кръвни телца от костния мозък.

Kozmetikata.com