Звезден миг

Съвременният футбол и изгревът на кариерната суета

  • 03.04.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Звезден миг, Съвременният футбол и изгревът на кариерната суета

Дейвид Бекъм

Звезден миг, Съвременният футбол и изгревът на кариерната суета

Жерард Пике

Реалността на съвременните стандарти за красота изисква преосмисляне на концепцията за привлекателност. Какво прави един мъж изначално и неизмеримо неустоим? Колкото и да отричаме, ние, гордите представители на женския пол, имаме определени стандарти когато става въпрос за мъже и не се свеним да се наслаждаваме на всеки допълнителен бонус, който могат да ни предложат. Може би не е никак изненадващо в такъв случай, че когато привлекателността идва облицована в блестяща футболна кариера, бонусите се изстрелват в стратосферата.
 
Футболистите, и най-вече всестранно успелите, носят разпознаваема нотка на завършеност—стройно тяло, физическа издръжливост, стилна визия и нюх за представителност. Когато обсъждаме футболисти, говорим наистина за кариерна суета.
 
Лице, коса, коремни плочки, крака - всичко се поддържа с тренирана прецизност. Знаменитости като Дейвид Бекъм и Роналдо са се превърнали в еднолични икони на мъжественост, стил и женска адмирация точно защото са способни да култивират, развият и пренасочат кариерната си суета там, където би била печеливша на момента. Не можем да се оплачем. И ние и многобройните залози за голмайстор биваме облагодетелствани от упоритостта на тези икони на футбола да се стремят към съвършенството. А какво по-удобно от инкорпорирането на прецизна суета на работното място.
 
Как да идентифицираме кариерната суета? Признаците се наблюдават не само на терена. Тези мъже не играят на дребно- собствени модни линии, договори за продуктово представляване и, разбира се, завладяването на едни от най-красивите женски сърца в индустрията. Пленителни красавици като Шакира и Ирина Шейк, икони на кариерна суета в собственото си право, допринасят за митологизирането на представите за мъжественост, с които легендите на мъжкия футбол парадират. Нима има по-убедителен белег на съвършенство от брака или връзката с модел, поп звезда или просто една много, много красива жена? Прави ли една привлекателна жена мъжа до себе си още по-привлекателен?
 
Кариерната суета става все по-комерсиализирана. Не можем да пренебрегнем примера на семейство Бекъм или Пике, където симбиозата между амбиция, подкрепа, удвоена привлекателност и разпознаваемост доведоха до създаването на една истинска природна стихия на успехи и слава. Да, красотата е сериозно оръжие.
 
Сексапилът е друга основна част от играта. Независимо дали присъствието му е моментално доловимо като при Роналдо или Алваро Мората, или ненатрапчиво като при Меси ли Леонардо Бонучи, футболистите с кариерна насоченост към суетата си или развита себе-оценка за разпознаваемата си визия трябва да се научат стратегически да управляват имиджа си. Придобивайки статуса на икона на футболната и мъжествена привлекателност, тези мъже работят в полза на всестранно развитие. Такива са правилата.
 
Няма причина да възприемаме кариерната суета като нещо негативно. Все пак, тя не е ексклузивно асоциирана с футбола. Модели, актриси, певици—всички те управляват привлекателността си в посока кариерно развитие, от части защото това им е работата, но също така защото има определена стойност в имиджа. Идеята за разпознаваемост и всестранно развитие са силно застъпени в света на футболните красавци, където кариерната суета е просто част от работния ден, а представите за успех се определят от добре смазаните машини наречени индустрия и обществено мнение.


Kozmetikata.com