За Мъжете

Нежна кожа за истински мъж

Как да се грижиш за кожата си по мъжки?
За  Мъжете, Нежна кожа за истински мъж

Съвсем не е необходимо да се определяте като метросексуален, за да се грижите за кожата си. Това едва ли ще отнеме голяма част от времето ви, но непременно ще ви осигури допълнителна доза комфорт. В грижата за кожата се спазва любимо мъжко правило – не оставя усещането за загуба на време.

1. Почистване

По принцип мъжете имат по-мазна кожа и по-големи пори в сравнение с жените. Това означава, че вашата кожа се замърсява по-бързо и се нуждае от почистване сутрин и вечер.

Използвайте нежни за кожата, но ефективни почистващи продукти. Пазарът предлага широка гама от различни видове гелове, кремове и лосиони, важното е да бъдат лесни за употреба – нанасяте, изплаквате с вода и сте готов.

Избягвайте да използвате парфюмирани сапуни върху лицето си – те са твърде груби и могат да раздразнят кожата.

2. Тонизиране

Основно предимство на стягащите и тонизиращи продукти е ефекта им върху порите – под тяхно въздействие се свиват и така се замърсяват по-трудно, а освен това се предотвратява врастването на космите на брадата.

При условия, че не разполагате с много време, можете да си купите продукт, който почиства и тонизира едновременно. Но ако имате суха или особено чувствителна кожа, по-добре пропуснете тонизирането.

3. Ексфолиране

Чрез скрабовете се премахват мъртвите клетки от горния слой на епидермиса и кожата се изглажда. Ежедневното бръснене не е ексфолиране, но когато използвате скрабовете наблегнете на тези зони от лицето си, които не са подложени на периодичния допир на острието – страните, носа, челото.

Когато избирате скраб, по-добре пропуснете тези, в чиито състав присъстват ядките и семената – те често са твърде груби и могат да наранят кожата.

Използвайте ексфолиант веднъж или два пъти седмично след като почистите кожата си.

4. Хидратиране

Ако имате мазна кожа, то най-вероятно дори не се нуждаете от допълнително овлажняване. Но при условие, че кожата ви е смесена или суха, не пропускайте тази грижа.

Можете да спестите време и пари като си купите хидратант със слънцезащитен фактор (15 или повече), така ще използвате един продукт вместо два.

Хидратирането осигурява освежена, мека и добре изглеждаща кожа след бръснене.

Кожата около очите е много деликатна и ако се появяват бръчици, торбички или кръгове, използвайте специален гел за околоочния контур. Много марки предлагат такива продукти, създадени специално за мъже. Вижте тук

При положение, че устните ви често се напукват – използвайте балсам (за мъже). Когато го избирате, уверете се, че има слънцезащитен фактор.

5. Предпазване и превенция

За да запазите младия и здрав вид на кожата си, може да опитате така:

- Избягвайте излагането на слънце неподготвен! Не подценявайте лъчите му и винаги използвайте слънцезащитни продукти. Ако ви се налага да прекарвате на открито цял ден, не забравяйте да го нанасяте средно на два часа.

- Бъдете във форма! Редовното спортуване подпомага циркулацията на кръвта. Забавеното циркулиране се отразява и върху лицето, кожата губи блясъка си и ви състарява.

- Яжте здравословно! Ако плодовете и зеленчуците не се вписват в менюто ви – купете си мултивитамини или други хранителни добавки.

- Не прекалявайте! Прекомерната употреба на алкохол, в комбинация със стреса способства образуването на свободни радикали в клетките на кожата, а това предизвиква преждевременно състаряване.

- Купете си свои собствени продукти! Не използвайте тези на гаджето си. Мъжете и жените имат различен тип кожа и нейните любими продукти е твърде възможно да не работят при вас.


От Гергана Кангалова