int(92757) array(3) { ["storyid"]=> string(5) "92757" ["title"]=> string(64) "Мъжкото-тупе-–-какво-знаем-за-него/" ["rubrname"]=> string(18) "За--Мъжете" } array(3) { ["storyid"]=> string(5) "92757" ["title"]=> string(64) "Мъжкото-тупе-–-какво-знаем-за-него/" ["rubrname"]=> string(18) "За--Мъжете" } Мъжкото тупе – какво знаем за него? | Kozmetikata.com
 

За Мъжете

Мъжкото тупе – какво знаем за него?

 • 05.04.2016
 • Автор: Светлана Илкова
За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

За Мъжете, Мъжкото тупе – какво знаем за него?

Мъжката суета отдавна не е чужда на силния пол, а липсата на коса или рядка такава със сигурност влияе на самочувствието. За тази цел са създадени мъжките тупета.

Модерни ли са или демоде? Удобни ли са и за кой са подходящи? На тези и на още тънкости относно поставянето и поддръжката им разказват професионалистите от салон МАГАМА.

Направата на едно мъжко тупе започва с взимане на размера на съответното място, за което ще се прави. То може да е стандартно или да е с по-специфична форма. Размерът се взима с фолио, а след това се прави шаблон за изработка на тупето, изрязва се дантела и се избира косата за изработка. За направата се използва европейска необработвана коса, а цветът се съобразява с естествената коса на клиента. В зависимост от големината на тупето, дължината и гъстотата на косата, се използват около 50 – 100 грама, което също зависи и от нуждата за покривност на самото тупе.

Тупето може да бъде изработено с техниката "косъм по косъм" или друга такава. На снимките към материала е използвана пластмасова подложка, за да се вземе размерът за тупето и е използвано предварително готово тупе, което се изрязва с бръснарско ножче по взетия размер. След това се закрепва на предварително избръснато място, като е нужно да се нанесе хипоалергично лепило за кожа.

Тупето може да се постави с щипки, двойно залепящи лепенки или да се пришие към естествената коса. Когато клиентът иска да носи тупето само временно, за няколко часа, се използват щипки; с лепенки се прикрепва, когато клиентът иска да е с тупето постоянно и да няма неудобство при сваляне и слагане. Зашиването позволява по-дълго носене – поне месец и половина.

За да се залепи изцяло тупето, скалпът трябва да бъде добре подготвен. За начало се почиства много добре, а местата, където ще се залепя тупето е добре да бъдат обръснати, за да не се получи ефект на епилация след отлепването му. След като е залепено, се подстригва и в желаната форма, като се внимава то да се прелее добре с естествената коса и според структурата й – права, къдрава или леко чуплива.

Съществуват специални продукти за грижа и поддръжка на тупета. Използва се киселинен балсам, който заглажда структурата на отрязания косъм, както и серуми за грижа за косата. Освен това, ако стилизираме по някакъв начин тупето, трябва да се ползват продукти без алкохол. За измиване е подходящ по-силен и концентриран с киселинни съставки шампоан, който заглажда структурата на косъма. Ако клиента има специфични проблеми с естествената си коса, като себорея или пърхот, е препоръчително да се използват отделно продукти за съответния проблем и отделно за поддържане на тупето.

В зависимост от метода, чрез който е поставено тупето се извършва и неговото миене.
Ако имате трайно закрепено тупе със залепяне на скалпа, то може да се измива през ден в домашни условия без риск да се размести или отлепи.

Ако тупето е прикрепено с щипки може да се измива по-рядко – на 2 седмици или веднъж на месеца, защото не се носи постоянно и не е в пряк контакт със замърсяване или лоши миризми. То се сваля вечер и през нощта, когато скалпът отделя себум, тупето не е на главата и не се замърсява. Самото измиване става чрез много плавни и плъзгащи движения по дължина на косъма, в никакъв случай не се трие и не се пере в буквалния смисъл.

При тупета, закрепени с двойно залепващи лепенки, измиването става, като се поставя шампоан и с плавни движения се почиства, слага се балсам и отново се изплаква. Тупето е закрепено много здраво за главата и няма опасност то да се отлепи и да падне. За отлепването на лепенките на тупето се използва специален разтвор на спиртна основа, с който се свалят лепенките.

Цената на тупетата у нас варира от 500 до 1 500 лева.

Kozmetikata.com
Фото: © MAGAMA