За Мъжете

Символиката на мъжките обици

  • 22.05.2008
  • Автор: Светлана Илкова
За  Мъжете, Символиката на мъжките обици

Най-често момчетата избират пиърсинга като начин на себеизразяване някъде в тийнейджърските си години. Обиците могат да символизират принадлежност към определена група, желание за себеизява или просто любопитство или бунт. Често се смята, че можеш да детерминираш сексуалността си, посредством избора на пиърсинг.

Дали този начин е оцелял с времето?

Отчасти, да, защото много от тези момчета са станали такива, каквито са заявили, че искат да бъдат. Но в обществото като цяло много неща променят статута си под въздействието на модата.

Ухото вероятно е първата част от тялото, подложена на дупчене и украсяване – лесно е, почти безболезнено и заздравява бързо. Фактически, най-старото мумифицирано в глетчер (в Австрия) тяло също носи следи от дупки на ушите.

Примитивните племена са слагали обици с различни магически цели. Много от тях са вярвали, че демоните излизат от тялото през тези дупки.  Много по-късно хората са определили и материалната стойност на тези бижута.

Днес едва ли някой цели да гони демони чрез обиците си, те са просто част от имиджа.

През 1980 година, незнайно как, в гимназиите се създава слуха, че само момчетата от гей обществата носят обици на дясното си ухо. Но дори в онези времена, това не е било съвсем сигурен признак за идентификация на сексуалната ориентация.

Само като пример – Юлий Цезар, Уилям Шекспир, Франсис Дрейк – всички те са носили обици. И така през поколенията до Денис Родман и още много спортисти. В света на спорта, мъжките обици се превръщат в статус, базиран на големината на диамантената обица.

Така, че ако искате да продупчите ушите си – погледнете се в огледалото. Кое ще бъде най-добре за вас? Днес пиърсингът и татуировките са просто символ на съвременната поп култура. Направете го, както поискате...

От Гергана Кангалова