Грижа за Косата

Лечение на пърхот с натурални средства

  • 04.04.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, Лечение на пърхот с натурални средства

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което се характеризира със сърбеж и поява на бели люспици мъртва кожа. Състоянието се среща еднакво при мъжете и жените и въпреки, че е неприятно, може да се контролира сравнително лесно с някои домашни рецепти. Ето няколко начина за ефективно справяне с проблема:

Масаж със затоплени масла
Сухотата на скалпа и слабата циркулация на кръвта са възможни причини за пърхота и ако вашият случай е такъв, масажите със затоплено олио могат да ви бъдат от полза. Затоплете малко количество зехтин или кокосово масло, смесете го с лимонов сок и масажирайте с тази смес скалпа. Оставете маслото да действа около 20 минути на главата ви, след това изчеткайте косата и скалпа и измийте с шампоан.

Мийте правилно косата си
Според специалистите, употребата на шампоан против пърхот ежедневно може да редуцира мастната секреция и така да намали "мазния" пърхот. Ако вашият пърхот е причинен от мазна кожа, употребата на катранения сапун/ шампоан също е препоръчителна. Ако пърхотът е "сух", измивайте косата с шампоан два до три пъти седмично, като оставяте шампоана да подейства поне 5 минути, преди да изплакнете.

Лечение с билки
Тъй като пърхотът често се причинява от слабо кръвоснабдяване на скалпа, е възможно да подхраните и засилите циркулацията в този участък, като използвате определени билки. Една добра комбинация за подхранване на кожата, косата и ноктите е морски водорасли, хвощ, салвия и розмарин. Други билки, които може да ви помогнат са гинко-билоба и люцерна, която е богата на силикон.

Някои природни лечители препоръчват приготвянето на разтвор от две препълнени чаени лъжички мащерка, които да варите 10 минути във вода – една чаена чаша. Охладете разтвора и го нанесете върху чиста, влажна коса. Оставете го да изсъхне с косата. Смята се, че мащерката унищожава бактериите и намалява лющенето на кожата.

здраве.bg