За Мъжете

Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

За  Мъжете, Мъжката храна

В храненето мъжете са едновременно непретенциозни и доста взискателни. Те могат унило да ровят с вилицата в зеленчуковата салата, а  порцията с пържено месо единодушно предизвиква възторг. Действително вкусовите пристрастия на мъжете и жените се различават. Но какво е полезно за силния пол ще се опитаме да представим сега.

Самата истина е, че на мъжете е необходима по-различна храна, от тази подходяща за жените. Защото и физически те са устроени различно, и загубата на енергия е значително по-висока, и метаболизма е различен. Така, че когато пазарувате имайте предвид тези различия. Любимият ви мъж едва ли ще издържа на едно кисело мляко, но да му предоставите възможност да се отдаде на всички свои хранителни слабости, също не е вариант.

Животински страсти
Любовта към месото е заложена в мъжете генетично – на подсъзнателно ниво във всеки от тях живее ловец и хищник. Естествено, съвременния мачо вече не се сражава със съблезъби тигри, а коридата се е съхранила единствено като зрелище, а не като начин за препитание.

Едно нещо обаче не се е променило.
Приготвянето на месото все още си остава ритуал. Всичко, което се съдържа в месото, мъжете го боготворят.

На първо място, месото съдържа белтъчини – строителният материал на мускулите. За мъжете, които имат огромни енергийни загуби, които се занимават със спорт или тежък физически труд, то действително е много важно. Още по-важно е правилно да се подбира вида месо – свинското, например, не притежава практически никакви достойнства,  докато при говеждото нещата стоят точно обратното.

В червеното месо се съдържа полезния елемент цинк. Това вещество стимулира производството на тестостерон – хормона, който както е известно, отговаря за мъжката сексуална активност. Освен това, цинкът предпазва от типично мъжки заболявания. Но за да сме съвсем откровени, този елемент не се съдържа единствено в месото, а и в тиквените семки, фъстъците и кашуто.

За ползата ... от маста
Възможно е много дами да се смръщят, когато произнасят думата мазнина. Но напразно. Защото никой не ги заставя да ядат този продукт, който на мъжете много се нрави.

В свежоосолената мас се съдържа лецитин – вещество, необходимо на мъжете. Лецитинът понижава нивото на холестерола, нормализира работата на черния дроб и предотвратява затлъстяването му, като също така способства подвижността на сперматозоидите.

Затова може понякога да порадвате себе си с парченце мас. Яжте го с лук, чесън, краставица, кисело зеле. Още повече лецитин се съдържа в жълтъка и черния дроб. Тези продукти също трябва да присъстват в мъжкото меню.

Зелена история

Плодовете и зеленчуците са задължителни. Те съдържат много антиоксиданти, хранителни влакна и дефицитните за силния пол калий и магнезий. Минимум калории без вредни мазнини и холестерол. Зеленината защитава практически от всички хронични заболявания, включително хипертония и сърдечни болести.

Зеленчуците, оцветени в жълто са богати на бета каротини, оранжевите и червените – липокин. Добре известен факт – при любителите на домати с 45% се намалява риска от рак на простата. 

Преди планирането на наследник мъжете е добре да обърнат внимание на спанака, зелето, цитросувите и бобовите. Именно в тях се съдържа много фолиева киселина и витамин В, за стимулиране на производството на здрави клетки. Ако тези вещества са малко при мъжа, то сперматозоидите му са с 20% по-малко жизнеспособни.

Великолепен източник на фолиева киселина е авокадото, около 400 гр. на ден и без проблеми при андролога.

На какво да обърнем внимание
Също така силния пол не може да се справи без L-аргинин – аминосиселина, отговаряща за нормалната работа на сърдечно-съдовата система и обменните процеси.

Аргининът увеличава нивото на азотните окиси в кръвта, в резултат на което кръвоносните съдове остават здрави. Освен това 3 гр. L-аргинин на ден и ерекцията е на висота. Източници на тази аминокиселина са морските продукти, орехите, сусама и шоколада.

Освен това за мъжкото здраве са необходими витамините В6, В12, С, Е, селена и омега-3 мастните киселини. За да получават достатъчно селен, мъжете е необходимо да заменят пшеничения хляб със пълнозърнест или от непресято брашно.

Необходимо е веднъж седмично да се похапват морски продукти, а мазната риба  - сьомга, пъстърва, змиорка, скумрия, сардина, херинга, камбала и дори и цаца - още по-често. С рибата организма получава не само цинк и селен, но и важните омега -3 мастни киселини. Също така не бива да се пропускат орехите и бадемите, рапицата и лененото масло.

Какво за пиене
Идеални за силния пол напитки са червеното вино и ... млякото. Във виното се съдържа ресвератрол, който предизвиква цяла вихрушка от реакции, които предпазват черния дроб от затлъстяване, а и сърцето, кръвоносните съдове и целия организъм – от всички вредители.

А две чаши мляко на ден понижава със 62 % риска от развитие на затлъстяване на черния дроб. Това са доказали учени от Кардиф. Още по-силен ефект се наблюдава от млякото с нормална масленост, а не от обезмасленото, а също и от всички млечни продукти с нормална масленост. Няколко пъти на ден е добре да консумирате мляко, кисело мляко, сирене или извара.

Kozmetikata.com