За Мъжете

15 правила за деловия мъж

 • 29.04.2010
 • Автор: Светлана Илкова
За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

За Мъжете, 15 правила за деловия мъж

С костюм от качествена вълна, както и панталон от същата материя, не е препоръчително да ходите всеки ден – след един ден носене им е нужен еднодневен "отдих" на закачалката. Затова се препоръчва да имате поне два три налични костюма за летния и зимния сезон.

Панталонът трябва да е правилно подгънат по дължина – отпред, когато стоите на място, трябва да се отпуска на обувките, като образува неголяма чупка, а отзад – да достига до линията на подметката, а при ходене да не се показват чорапите.

Цветът на чорапите преди време се подбираше така, че да подхожда на цвета на вратовръзката. Сега се подбират към панталона и обувките. Чорапите трябва да са дълги и един тон по-светли или по-тъмни от панталона. Когато седите, дължината на чорапите трябва да е достатъчна, за да не се оголват краката ви.

При подбора на обувки помнете, че мокасините или всяка друга обувка с декоративни елементи подхожда на облекла в спортен стил. Колкото по-официален е костюма, толкова по-елегантна трябва да е обувката. Най-добре е да изберете елегантен и изчистен модел без допълнения - в стил Дерби или Оксфорд.

Дължината на вратовръзката в завързано състояние трябва да е не по-надолу от горната линия на колана на панталона.

Коланът трябва да се съчетава по цвят с обувките, а катарамата да не привлича погледа, да е семпла и да не се набива на очи (в най-добрия случай я изберете да не блести).

В тъмните костюми от тясно, дискретно райе ще изглеждате по-стройни. Светлите цветове, едрото райе и каре ще ви придава повече визуален обем.

Пълните мъже е най добре да не носят двуредни сака с широки рамене. Това привлича вниманието към недостатъците на фигурата.

Ниските мъже е препоръчително да се откажат от по-дълги и широки ревери, които зрително смаляват ръста. Най-добре "добавете" няколко сантиметра, като облечете дрехи с леко завишена талия и линия на джобовете.

Не бива изкуствено да увеличавате масивността на фигурата си като поставяте голям възел и обемни десени на вратовръзката. По-малкият възел и по-дребните десени зрително удължават шията.

Според етикета на обществени места може да свалите сакото си ако под него носите елек, класическият вариант за него е едноредно закопчаване с шест копчета и три джоба. За елека, както и за сакото важи правилото, че най-долното копче никога не се закопчава.

Ризата. Почти цялата е скрита винаги под вратовръзката и сакото. За това – най-важните детайли са яката и маншетите. Основни правила за избора на типовете яки и маншети няма, всичко се определя от личния вкус. Единственото, което до голяма степен има значение е размера. При правилно подбраната риза, маншетите трябва за завършват на линията на китката и да се подават съвсем малко от сакото. Освен това, разстоянието между шията и яката не трябва да е повече от един пръст.

Съчетанието на риза и вратовръзка
Ризи в ярки цветове и със сложни десени рядко си пасват добре с вратовръзка. Решението е следното – с такива модели, вратовръзка не се носи изобщо.

Сдържани съчетания: ширината на класическата вратовръзка е 10 см. в най-широката й част. Именно такива е добре да подбирате, когато изграждате делови и леко консервативни ансамбли. Вратовръзката винаги трябва да е по-тъмна от ризата. Орнаментиката й не бива да е голяма. (Елементарен тест: на разстояние пет стъпки от огледалото не бива да се различават детайлите по вратовръзката. Провереният избор – райе или точки). Възелът трябва да е съразмерен с вашия ръст и яката на ризата.

Актуални съчетания: възможна ширина на вратовръзката всякаква – широката е по-подходяща за пищни вечерни събития и приеми, а по-тясната за стилни, коктейлни събития. Цветът може да бъде същия като на ризата, но и контрастните съчетания изглеждат интересно. Например, вратовръзка в широко райе на фона на карирана риза или обратното карирана вратовръзка на риза в райе. Възлите за предпочитане трябва да са малки и не сложни, например Four-in Hand.

Джобовете в мъжкия костюм – кое къде трябва да се намира

Вътрешните джобове на сакото
Само тънки и плоски предмети: малко тефтерче, плосък портфейл...

Нагръдния джоб на сакото
Само кърпичка, предназначена за този джоб. Като задължително трябва да се съчетава с вратовръзката.

Страничните джобове на сакото
Калъф за очила, визитник, а също и други малки хартиени бележки, натрупани през деня, които вечерта ще извадите и прегледате.

Джоб на елека
Джобен часовник, но може да носите и неголямо джобно ножче.

Странични джобове на панталона
Тези джобове са може би най -често използваните за всевъзможни дреболии. Ключовете при всичко положение е добре да са в калъф, за да не пробият подплатата на джобовете и да не звънят при ходене.

Задният джоб на панталона
За този джоб просто забравете че съществува, никога нищо не слагайте в него!

Kozmetikata.com


#1 Джобчето на елечето
22/09/2010 20:27
от Милен Намирате този коментар за неуместен?
Бих добавил към тези съвети само, че според мен е удачно и в джобчето на елечето да се постави аксесоарна кърпичка. Все пак оставяме сакото настрани доста често и оставаме само по елече и ризка и не е излишно тази визия също да бъде декорирана с кърпичка. Разбира се в цвят подхождащ на ризката и най-вече на вратовръзката.