За Мъжете

Видове класически мъжки шапки

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Джони Деп в "Public Enemies" носи Федора

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Класическа "Дерби"

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Брат Пит с любимия си каскет

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Шапка от сребърна лисица

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Стетсън е запазена марка на силните момчета

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Тази снимка на Рузвелт прави толкова популярна шапката Панама

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Истинска Boaters

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Уинстън Чърчил с неизменната си шапка Хомбург

За  Мъжете, Видове класически мъжки шапки

Рекламна бейзболна шапка на New York Yankees

Мъжките шапки заемат своето заслужено място в историята на модата. Години наред те са символ на стил и определяне на индивидуалността.
Федора (Гангстерско борсалино)


Тази шапка е символ на 30-те години на миналия век, тя е част от една цяла култура. "Бизнесмените" от тези години носят тези шапки, като част от бизнес маниера. Шапките федора могат да бъдат в различни цветове – петролно синьо, маслено зелено, тъмно кафяво, наситено сиво и разбира се – черно.

По-късно Бродуей обръща внимание върху тези шапки, правейки ги неделима част от специфичните костюми.

Днес феора отново е любим аксесоар за много мъже (и жени), тъй като силуета им отива на бизнес костюмите и мъжките зимни палта.
Шапка ДербиДерби шапките са се носели по време на езда. Въведени са от лондонския шапкар Уилям Боулър. Именно затова дерби шапките се наричат още Боулър.

КаскетКаскетите са неизменна част от всеки филм, чието действие се развива в средните векове в Америка. Този тип шапки се наричат още фаусто. Придават закачливост и момчешко излъчване на визията.


Кожена (руска) шапкаВсъщност това са първите шапки, които мъжете са носели. От 1600 години насам мъжете на всички континенти със студен климат умеят да използват кожата от улова си по най-рационален начин, включително и като я превръщат в шапки. Именно затова кожените шапки не излизат от мода – няма по-топли от тях.

Стетсън (каубойска шапка)Шапката Стетсън е творение на Джон Батерсън Стетсън от Ню Джърси, чийто баща Стивън бил шапкар и учел сина си да произвежда и продава шапки. Той се фокусирал върху западната част на Америка и по-специално върху Дивия Запад. Продавал им обикновени шапки с периферия, шапки от плат (колумбийски шапки), и шапки дакота (моделът е като на стетсън, но са от слама). Джон Стетсън имал свой каталог и развил добър бизнес. Всъщност толкова добър, че днес един от моделите му носи неговото име.

Летни шапки

ПанамаВ средата на 30-те години на миналия век започнали да се произвеждат шапките Панама, за тях се използвала мека слама. Самият Теодор Рузвелт ги популяризира, появявайки се с такава сламена шапка.

Любопитното е, че родината на панамената шапка, всъщност е Еквадор. Нарича се така, защото Рузвелт я носи в Панама, по време на строежа на Панамския канал.

Всъщност през 1925 година, Турция забранява носенето на традиционните фесове и препоръчва носенето на сламени шапки.
BoatersВ началото на 1900 г., сламените шапки, носени по това време се наричали Boaters. Те били част от облеклото на средната и работническата класа. Били произвеждани от мека слама и притежавали малко по-малка периферия, в сравнение с панамената шапка. Тези шапки са носени от мъже и жени през лятото, по време на пикник или игра на тенис.


DobbsDobbs е наименование на шапките, произвеждани от Hatco Inc., които са в шапкарския бизнес повече от 70 години. Тяхната специалност са стилните мъжки шапки федора и хомбург (елегантни шапки с малка периферия). Уинстън Чърчил е почитател на модела хомбург.


Бейзболна шапкаНай-популярната мъжка шапка днес, първоначално е била произвеждана от слама. През 1880 година била произведена първата бейзболна шапка от мериносова вълна.


Гергана Кангалова
по материални от Интернет


Абонамент