За Мъжете

Как да избереш перфектния костюм?

За  Мъжете,  Как да избереш перфектния костюм?

Купуването на костюм може да се окаже цяло приключение, особено ако не го правите често. Проблемът идва от там, че и панталона и сакото трябва да ви стоят добре и, че дори един номер разлика ще се вижда. Затова е добре да знаете няколко основни неща, които ще ви свършат истински добра работа.

Материя

Първото, с което е абсолютно задължително да се съобразите е факта, че един костюм трябва да ви бъде удобен. А за това е важна материята. Основно за мъжки костюми се използват:
- вълнение материи – най-често туид
- и другата група - леки материи – полиестер, лен, микрофибър, спандекс

Всяка от материите има своите плюсове и минуси, но най-важни са вашите предпочитания. Когато премерите няколко различни костюма, ще усетите разликата в материите, както и ще разберете допира на коя от тях усещате като приятен.

Вълнените костюми се носят зимата и наистина топлят, но те са подходящи за по-възрастни мъже.

Изкуствените материи винаги са в крак с модните тенденции, но някои от тях не са приятни за носене. Затова винаги пробвайте!

Ленът е приятен и подходящ за лятото, но той много лесно се мачка.

Стил


Мъжете понякога са склонни да правят грешка с размера като купуват по-голям костюм от необходимото. Това се вижда в повечето случаи в ръкавите. Когато пробвате сакото кръстосайте ръце пред гърдите си. Ръкавите не трябва да ви опъват, но е добре да ги усещате, а докато ръцете ви са кръстосани ръкавите трябва да се дръпнат до средата на китката. След това изпънете ръце и се уверете, че сакото не се стяга твърде плътно около тялото ви.

Ръкавите на ризата са с един сантиметър по-дълги от тези на сакото.

За да изглеждате добре в костюма си, много важно е как ви стои на раменете. При необходимост изберете сако с подплънки. Те ще направят осанката ви по-стройна.

Дали ще изберете едноредно или двуредно закопчаване зависи от това, за какво ви трябва костюма. Двойните копчета се свързват с официалното облекло, а едноредното закопчаване е идеално за бизнес.

Ризата трябва да има идеална яка – не бива да се огъва и да прави гънки около врата ви. Тя се показва на 2 сантиметра над яката на сакото.

Освен това, докато мерите сакото го закопчайте и погледнете в огледалото – реверите трябва да стоят прилепнали към гърдите, ако стърчат дори мъничко – това не е вашето сако.

Панталони


Обръщайте внимание, освен на размера на панталоните, и на тяхната дължина. Важно е:
- да не ви стягат на талията
- панталони с маншети могат да си позволят само много високи мъже
- панталоните с набор отпред са удобни, но в последните сезони на мода са тези без набор
- ниските мъже изглеждат по-добре в панталони с ниска талия, а високите – в такива с висока

Цвят

Черният цвят е за смокинг и строго официален костюм (както и белия). За бизнес срещи и ежедневие - тъмносиньото и сивото са идеални. Цветните костюми са за летните дни.

Гергана Кангалова
с комплимент към добре облечения мъж