За Мъжете

Историята отвъд анаболните стероиди

За  Мъжете, Историята отвъд анаболните стероиди

За  Мъжете, Историята отвъд анаболните стероиди

За  Мъжете, Историята отвъд анаболните стероиди

Думата "стероиди" обикновено се свързва с негативния си подтекст. И това е така, поради ситуациите с твърде отрицателен привкус, когато известни спортисти биват възпрепятствани в кариерата си, след тестовете или пък заради това, че често виждаме информация за това, как здравето на атлетите и бодибилдърите е подложено на огромен риск в резултат от употребата на стероиди. Въпросът тук не е дали стероидите са вредни. Въпросът е - дали всички стероиди са вредни?

Какво точно представляват стероидите?

Стероидите са синтетична субстанция, много близка до хормона тестостерон (мъжкият хормон). Тестостеронът е отговорен за проявата на типични мъжките характеристики – необходим в растежа и развитието на мъжките сексуални органи. Лекарите са използвали стероидите години наред с многобройни цели. На мъже с ниско ниво на тестостерон по рождение, обикновено им препоръчват стероиди, за да балансират хормоналното си ниво. Докато други стероиди, известни като кортикостероидите, се използват просто за да редуцират възпаления и отоци причинени от нараняване.
Обаче – кортикостероидите са различни от анаболните стероиди.

Последните няколко години лекарите започнаха да предписват анаболни стероиди на млади и здрави хора с препоръката, че те имат качествата да помагат на мускулите да се заздравяват и растат по-бързо.

Стероидите стават нелегални, когато се употребяват без лекарска препоръка. Това ги прави моментално продукти с особен статут на пазара (особено нелегалния).


Анаболните стероиди могат да бъдат открити под формата на таблетки или спринцовки, които се инжектират директно в мускула. Тези, които целят бързото трупане на мускулна маса е необходимо да приемат два или повече видове стероиди. Те обаче се смятат за опасни и не се радват на лекарска препоръка.

Докато много хора, употребяващи стероиди са доволни от резултата, други се замислят за страничните ефекти. Най-често срещаните сред тях са – косопад, промяна в темперамента и настроението, повишено окосмяване на лицето (дори при жените) и огромен риск от рак на черния дроб. Като добавка към тези странични ефекти, злоупотребата с анаболни стероиди може да причини хормонален дисбаланс. При жените се отразява като придобиват мъжки характеристики. Наличието на твърде много тестостерон може да доведе до драстични промени в женското тяло. А при мъжете резултатите дори да са видими по различен начин са не по-малко опасни – нарушават нормалните функции и могат да причинят сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Какво значи всичко това?

Анаболните стероиди по принцип не са опасни, но злоупотребата с тях – е. Затова употребата им без лекарско наблюдение съвсем не е препоръчително. Ако все пак решите, че мускулната маса е приоритет в живота ви и изберете помощта на анаболните стероиди, при първото чувство на дискомфорт или при усещането, че не се чувствате добре или просто различно – отидете при лекаря си. Ако ги взимате под негово наблюдение и спазвате строго предписаните инструкции, ще бъдете доволни от резултата и от здравето си.


От Гергана Кангалова
по материали от Интернет


#1 PII I BII SI ANABOL ZA DA STANESH VOL
28/06/2009 15:44
от DPS Намирате този коментар за неуместен?
6a mi govorqt te sa anaboli napi6ete anaboli v google i 6a vidite ,,bili bezopasni
q pa toa, dai da vyrtim ne6to da praim pa4ka.....
#4 Ne chetesh materiala
15/02/2010 08:04
от hamat Намирате този коментар за неуместен?
Анаболните стероиди по принцип не са опасни, но злоупотребата с тях – е. Затова употребата им без лекарско наблюдение съвсем не е препоръчително.