За Мъжете

Уреди и начини за бръснене

  • 16.08.2007
  • Автор: Светлана Илкова
За  Мъжете, Уреди и начини за бръснене

За  Мъжете, Уреди и начини за бръснене

За  Мъжете, Уреди и начини за бръснене

За  Мъжете, Уреди и начини за бръснене

Бръсненето е един ежедневен и задължителен процес при мъжете, обикновено всяка сутрин те извършват този ритуал (е поне повечето от тях), ето защо ние сме ви подготвили любопитни факти свързани с този ритуал...

Пластични ножчета

Някои самобръсначки имат пластични ножчета, които се огъват по формата на лицето или краката. Те са по-безопасни за употреба, с по-малко порязвания и обриви по кожата.
Въртящи се глави
Повечето системи за бръснене и по-скъпите самобръсначки имат въртящи се глави, които се адаптират към контурите на лицето и краката ви. Това означава, че можете да се бръснете по-бързо и ефективно с по-малка вероятност да се порежете.
Лентички за смазване
Повечето самобръсначки имат лентички за смазване, които отпускат овлажняващ лосион, когато се намокрят. Те помагат на ножчето да се плъзга по кожата. Но, спират да отпускат смазващата течност преди ножчето да се изхаби, като по този начин ви подтикват да смените ножчето, преди да е необходимо.
Брой ножчета
Самобръсначките имат между 1 и 5 ножчета, но повечето имат 2 или 3. Според проучванията, три ножчета са повече от достатъчно.
Захранване с батерии
Някои от най-новите (и най-скъпи) системи за бръснене работят с батерии и вибрират когато се включат, но не е необходимо да използвате вибрацията. Това минимизира допира на ножчето до кожата ви, но може да се спори дали това подобрява бръсненето.
Microfin
Повечето самобръсначки имат microfin, които натискат кожата преди ножчето. Те са направени за омекотяване на кожата дори и при интензивно бръснене.
Каква е разликата между еднократните самобръсначки и системите за бръснене?
Като цяло, след като вашата еднодневка се захаби, вие я изхвърляте, докато при системите за бръснене си купувате сменяема касета.
Системите за бръснене притежават повече характеристики, като ножчета на пружини, въртящи се глави и смазващи лентички, но някои от скъпите еднодневки също могат да притежават подобни характеристики. В наши дни, се срещат и еднодневки с три ножчета.
Системите за бръснене са по-скъпи, но бръсненето като цяло е по-добро.
Самобръсначката на батерии ще осигурява ли по-добро бръснене?
Според Gillette самобръсначката на батерии дава ободряващо чувство в съответствие с желания комфорт и удоволствие от бръсненето. Все пак, те не могат да обяснят как точно се случва това.
Като цяло, потребителите не са убедени в качествата на самобръсначките на батерии. Според някои, бръсненето е по-удобно, но други не са уверени в предимствата на подобни самобръсначки.
Какво се случва ако самобръсначката ми на батерии се намокри?
Всички Gillette 'Power/Vibrate' са непромокаеми.

Сигурност и трайност
Няма нищо по-лошо от самобръсначка, която оставя лицето ви покрито с парченца от вестник. За да се провели сигурността на дадена самобръсначка, са направени изследвания чрез машини, които симулират процеса на бръснене. Те прекарват самобръсначката по полиуретанова повърхност от пяна, която е точно като човешката кожа. След "бръсненето", пяната се изучава за направени наранявания, като се записват ширината и дебелината на разрезите.
За да се разбере продължителността на живот на самобръсначките, се използват различни методи. Един от тях е изчисление на силата, необходима на едно ножче, за да разреже 1 мм в парче гума след определен брой замахвания. Колкото повече замахвания се направят, толкова повече се изхабява ножчето, така че най-трайните самобръсначки са тези, които изискват повече сила, дори и след 400 замахвания.