int(82474) array(3) { ["storyid"]=> string(5) "82474" ["title"]=> string(123) "Зъбната-плака-зъбен-камък-и-пародонтоза-–-как-да-не-се-стига-до-тях/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } array(3) { ["storyid"]=> string(5) "82474" ["title"]=> string(123) "Зъбната-плака-зъбен-камък-и-пародонтоза-–-как-да-не-се-стига-до-тях/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } Зъбната плака, зъбен камък и пародонтоза – как да не се стига до тях | Kozmetikata.com
 

За Устната хигиена

Зъбната плака, зъбен камък и пародонтоза – как да не се стига до тях

  • 10.10.2014
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Зъбната плака, зъбен камък и пародонтоза – как да не се стига до тях

Ще споменем някои от най-честите проблеми, на които в началото въобще не обръщаме внимание, но в последствие могат да станат причина за сериозни възпаления на венците и загуба на зъби. Зъбната плака, зъбният камък и пародонтоза не са за подценяване.

Обикновено зъбната плака се появява два часа след измиването на зъбите. В началото броят на микроорганизмите в устата е малък, но с течение на времето непрекъснато се увеличава. Първоначално те са аероби – нормални обитатели на устата, но впоследствие, когато условията в зъбната плака се изменят, увеличи се киселинността, в устата ни се заселват патогенни анаероби микроорганизми. Зъбната плака се увеличава и започва да старее. Премахването на зъбната плака става при зъболекар или със спецални дентални продукти за плака.

Ако не бъде периодично отстранявана, плаката минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. По него се задържат токсични бактериални продукти, които увреждат венците. Обикновено зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог. Но пък има пасти за зъби, които не позволяват появата му.

И така, ако приемем, че грижите ни за плаката в устата ни не са навременни и плаката в устата ни е остаряла и без да се образува зъбен камък, рискът от появата на пародонтит е голям. Лечението на пародонтит е дълъг процес и е добре да се проследява от личния зъболекар. За да не се стигне до там, може да се използва паста против кариес и пародонтоза.

Kozmetikata.com