int(75458) array(3) { ["storyid"]=> string(5) "75458" ["title"]=> string(44) "Цепнати-ъгли-на-устните/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } array(3) { ["storyid"]=> string(5) "75458" ["title"]=> string(44) "Цепнати-ъгли-на-устните/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } Цепнати ъгли на устните | Kozmetikata.com
 

За Устната хигиена

Цепнати ъгли на устните

  • 20.09.2013
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

Болезненото "цепване" на ъглите на устните е не само козметичен, но и здравословен проблем. Разбира се, той може да бъде отстранен и дори можем да се погрижим за неговата превенция.

Медицинско название на цепването на устните е ангуларен хейлит. Симптомите са отделяне на кожата в ъглите на устата, съпроводено понакога с кървене. Обикновено причините за това заболяване са липсата на витамините от група B (най-вече на рибофлавин – витамин B2), липсата на желязо (анемия), недостиг на цинк, захарен диабет или имунен дефицит. Липсата на достатъчен прием на течности, както и цялостната дехидратация на организма също е възможна причина за цепването.

Лечение
Локалното лечение се извършва с антисептици, антимикотици и антибиотици.

Промяна на хранителните навици
Липсващите витамини и химични елементи лесно мажем да си набавим с приема на допълнителни хранителни добавки или пък с включване но определени храни в дневната диета. Витамин B2 и желязо се съдържат в зеленолистните зеленчуци и черния дроб. Витамин B3 може да си набавите с някои меса, ядките и зърнените храни. Витамин B6 се открива в картофи, зеле и карфиол – типичните есенни храни, както и в бананите.

Козметична грижа

Подсушавайте добре ъглите на устните след всяко хранене или миене. Нанасяйте дебел слой балсам за устни или вазелин с натурални лечебни съставки, те подпомагат заздравяването. Добре е да го правите преди лягане, за да може да действат, докато спите, а по този начин и ще предпазите проблемната зона от допълнително овлажняване от слюнката.

Подходящи балсами за устни
Хидратиращ балсам за устни на L'AMANDE

Особено ефективен при защитата на сухи и напукани устни благодарение на овлажняващото действие на екстракта от лайка и бизаболол. Без оцветители. Дерматологично тестван.

Балсам за устни Къпина и Смокиня от Bomb Cosmetics

Пресни, сочни къпини, смесени със сърцевина от смокини за овлажняване и подхранване на устните.

А-Derma Балсам за устни с мляко и овес
Балсамът е незаменима грижа за изсъхналите и увредени устни, благодарение на свръх хидратиращата си и подхранваща формула. Богат е на растителни масла и восъци.

БИО балсам за устни на CATTIER

Този възстановяващ балсам е изключително подхранващ и помага на устните да се борят с външните агресии на времето. Устните нямат хидро-липиден слой, затова имат особено голяма нужда да бъдат защитени. Балсамът за устни на Cattier им носи естествените елементи, които са необходими за тяхната максимална защита и хидратация. Основните съставки са: био масло от маслина, био кокосово масло, био масло от жожоба, масло от диво манго.

Kozmetikata.com