За Устната хигиена

Цепнати ъгли на устните

За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

За Устната хигиена, Цепнати ъгли на устните

Болезненото "цепване" на ъглите на устните е не само козметичен, но и здравословен проблем. Разбира се, той може да бъде отстранен и дори можем да се погрижим за неговата превенция.

Медицинско название на цепването на устните е ангуларен хейлит. Симптомите са отделяне на кожата в ъглите на устата, съпроводено понакога с кървене. Обикновено причините за това заболяване са липсата на витамините от група B (най-вече на рибофлавин – витамин B2), липсата на желязо (анемия), недостиг на цинк, захарен диабет или имунен дефицит. Липсата на достатъчен прием на течности, както и цялостната дехидратация на организма също е възможна причина за цепването.

Лечение
Локалното лечение се извършва с антисептици, антимикотици и антибиотици.

Промяна на хранителните навици
Липсващите витамини и химични елементи лесно мажем да си набавим с приема на допълнителни хранителни добавки или пък с включване но определени храни в дневната диета. Витамин B2 и желязо се съдържат в зеленолистните зеленчуци и черния дроб. Витамин B3 може да си набавите с някои меса, ядките и зърнените храни. Витамин B6 се открива в картофи, зеле и карфиол – типичните есенни храни, както и в бананите.

Козметична грижа

Подсушавайте добре ъглите на устните след всяко хранене или миене. Нанасяйте дебел слой балсам за устни или вазелин с натурални лечебни съставки, те подпомагат заздравяването. Добре е да го правите преди лягане, за да може да действат, докато спите, а по този начин и ще предпазите проблемната зона от допълнително овлажняване от слюнката.

Подходящи балсами за устни
Хидратиращ балсам за устни на L'AMANDE

Особено ефективен при защитата на сухи и напукани устни благодарение на овлажняващото действие на екстракта от лайка и бизаболол. Без оцветители. Дерматологично тестван.

Балсам за устни Къпина и Смокиня от Bomb Cosmetics

Пресни, сочни къпини, смесени със сърцевина от смокини за овлажняване и подхранване на устните.

А-Derma Балсам за устни с мляко и овес
Балсамът е незаменима грижа за изсъхналите и увредени устни, благодарение на свръх хидратиращата си и подхранваща формула. Богат е на растителни масла и восъци.

БИО балсам за устни на CATTIER

Този възстановяващ балсам е изключително подхранващ и помага на устните да се борят с външните агресии на времето. Устните нямат хидро-липиден слой, затова имат особено голяма нужда да бъдат защитени. Балсамът за устни на Cattier им носи естествените елементи, които са необходими за тяхната максимална защита и хидратация. Основните съставки са: био масло от маслина, био кокосово масло, био масло от жожоба, масло от диво манго.

Kozmetikata.com