int(70106) array(3) { ["storyid"]=> string(5) "70106" ["title"]=> string(81) "Прополис---приложение-в-Денталната-практика/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } array(3) { ["storyid"]=> string(5) "70106" ["title"]=> string(81) "Прополис---приложение-в-Денталната-практика/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } Прополис - приложение в Денталната практика | Kozmetikata.com
 

За Устната хигиена

Прополис - приложение в Денталната практика

  • 10.04.2013
  • Автор: Kozmetikata.com
За Устната хигиена, Прополис - приложение в Денталната практика

Прополисът е пчелен продукт използуван от древността до наши дни в народната и официална медицина. И днес този продукт представлява интерес, поради специфичните си качества, с оглед приложението му с лечебна и профилактична цел.

Действие

Биологичното действие му се дължи както на отделните компоненти, така и на комплекса от тях, като се приема, че те имат синергистично действие. Съдържа около 25% флавоноиди. Прополисът има изразено антибактериално, фунгицидно, антипротозойно и антивируснодействие. Не предизвиква развитието на резистентни щамове.

Предотвратява и спира възпалителните процеси. Има стимулиращ ефект върху трофиката и регенерацията на тъканите, ускорява ептелизацията и гранулацията. Прополисът стимулира специфичната и неспецифична имунна защита. Има добре изразено анестезиращо действие. Проявява дезодориращо, противооточно и укрепващо капилярните стени действие (кръвоспиращ ефект).

Възможна е свръхчувствителност към прополиса при хора, алергични към пчелни продукти.

Прополис в стоматологичната практика

Едни от основните причини за развитието а възпалителни заболявания на меките тъкани на устната кухина и кариеса са микроорганизмите и продуктите от жизнената им дейност, както и промените в трофиката, имунната защита, капилярните стени и др.

Всички изброени качества на прополиса го правят изключително подходящ за включването му в състави за орална хигиена, профилактика и лечение. С него се постига много добро обезболяващо действие и повлияване на възпалителните процеси в устната кухина. Укрепва капилярите и ускорява регенерацията на тъканите. Използува се при лечение на лигавицата (стоматити, гингивити, афти) и пулпата, при екстракция на зъби, кюртиране на джобчетата, почистване на зъбния камък и пр. Приложението му при пародонтоза повлиява благоприятно заболяването - наблюдава се уплътнение на лигавицата и венечните джобчета, повлиява се от части и алвеоларната атрофия, зъбът се стабилизира.

Фармацевтични форми

В практиката прополисът намира приложение под различни фармацевтични форми (унгвенти, таблети, гранули, аерозоли, пасти, дренчета, пластири и др.). Може да се приложи и чрез електрофореза, йонофореза и др.
Например:

 - Биодент Вода за уста с прополис и ментови масла

Готов разтвор за употреба, особено подходящ като съпътстващо средство при лечение на гингивит и пародонтоза.

 - Биодент Прополис – паста за зъби
Гелна паста за зъби с добър почистващ ефект. Има по-нисък вискозитет от стандартните пасти за зъби, диспергира се бързо и прониква в медузъбните пространства.

- Паста за укрепване на венците с прополис Био

 - Биодент – спрей за уста с прополис
Готов разтвор под формата на спрей.

доц. д-р Боримир Атанасов