За Устната хигиена

Електрически четки за зъби

  • 25.01.2013
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Електрически четки за зъби

Тези уреди, свързани с устната ни хигиена са на повече от 50 години, въпреки това не са масово разпространени и съществуването им крие редица въпроси, особено за тези, които не са ги пробвали. На пазара има десетки различни марки електрически четки, търсим различията и приликите между тях.

Обикновените модели електрически четки за зъби правят от 3000 до 7000 въртящи движения в минута (с обикновена четка правим в най-добрия случай по 300 оборота в минута), като максимално наподобяват движението, което правим, когато мием зъбите си с обикновена четка. Въртенето на влаканцата е напред и назад. Те могат да бъдат с батерии или да се включват директно към електрическата мрежа. Специалистите препоръчват втория вариант.

Още по-ефективни са звуковите четка. Те правят по 30000 до 40000 оборота в минута. Освен движенията напред и назад тези четки вибрират. Всъщност има различни варианти - въртящи се, вибриращи, въртящи се и вибриращи едновременно, четки, които се движат от едната страна към другата и такива с въртящи се в различни посоки косъмчета.

Почитателите на електрическите и звуковите четки за зъби твърдят, че те премахват плаката по-ефективно от миенето на ръка и достигат по-лесно до трудно достъпните места за почистване в устата. Има модели, които автоматично контролират и натиска върху зъба и венеца, така че най-добре да ги предпазят. Дентолозите обаче са скептични. Те смятат, че тези четки са за хора, които имат физични проблеми или не са усвоили правилната техника за миене на зъби. Правилното миене, според тях и с обикновена четка върши работа.

Едно от предимствата на тези четки, което никой не може да оспори е, че електрическите четки (разбира се зависи от модела) имат различни режими. Те предлагат специална опция за миене на чувствителни зъби, избелване или пък масаж на венеца. Също така имат и вграден таймер, който сам отчита необходимото време за почистване на зъбите.

Възможна причина за не толкова масовата употреба на тези четки е цената. Повечето модели струват между 15 и 200 лв. Хубавото е, че може да инвестираме повторно само за смяна на главата.

Каквато и четка да ползвате, припомняме, че трябва да миете зъбите си 2 пъти дневно, по около две минути. Ако сте изяснили каква четка ще използвате, време е да се ориентирате към пастите за зъби. Интересни предложения може да намерите тук.

Kozmetikata.com