За Устната хигиена

Ракът на устната лигавица – не е шега

  • 17.05.2012
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Ракът на устната лигавица – не е шега

Тъй като в женските среди се говори предимно за рак на гърдата и за такъв на шийката на матката, често дори за рак на устната лигавица не ни е хрумвало да се притесняваме. Факт е, че той е доста разпространен и взима почти толкова жертви, колкото и меланомите. Повечето пациенти дори не знаят, че го имат. След като се появят симптомите, ако вие не сте ги забелязали, стоматолозите са тези които ги познават и алармират за проблема.

Дори непушачите са в риск от рак на устната лигавица
Смята се, че този вид карценом засяга предимно мъжете, пушачите и хората пристрастени към алкохола. Вярно е, че те спадат към рисковата група, но далеч не само те страдат от тази болест. През последните 30 години, все повече жени стават жертви на рака на устната кухина.

Как да се прегледаме сами
Ако нямате възможност за професионален преглед, вземете огледало и се прегледайте сами. Надзърнете в устата си, като я осветите с фенерче или застанете на ярка светлина, която да може да огрява устната кухина. Гледайте около и под езика си, за червени или бели петна или язви. Всеки от тези симптоми, който продължава повече от две-три седмици трябва да бъде погледнат и от доктор, и биопсирани при нужда от лицево челюстен хирург.

Проба от стоматолога
Съществува четка - тест, наречена Brush OralCDx тест, която е удобен и по-малко инвазивен начин за изследване на евентуален рак на устната кухина. Пробата се праща в лаборатория и се отчита от компютър. Такива тестове се правят и у нас, но цената им е висока. Въпреки това този тест успява да хване проблема в начален стадии и навреме да се вземат мерки.

Какви са най-добрите начини да се избегне рака на устната кухина?
На първо място избягването на тютюн и тютюневи изделия в каквато и да е форма. Отказ от лули – често срещано заболяване при ползващите лули е карценом на долната устна. Ограничаване на консумацията на алкохол. Чести самостоятелни прегледи. Консултации със специалисти и вземане на мерки при всеки, дори малък проблем или съмнение за такъв.

Kozmetikata.com