За Устната хигиена

Здрави зъби в здраво тяло

  • 30.10.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Здрави зъби в здраво тяло

За Устната хигиена, Здрави зъби в здраво тяло

За Устната хигиена, Здрави зъби в здраво тяло

Учени от Норвежкия университет в Тромсе са изследвали въпроса за остаряването на човека. Съвсем наскоро те обявиха сензационен доклад, според който между паметта и здравето на зъбите има пряка връзка.

Повече от 20 години специалистите водят наблюдения върху група доброволци. Вниманието им е приковано към когнитивните способности на човека. Отбелязано е, че качеството на паметта и способността бързо да запомнят информация се понижава с изваждането на всеки следващ зъб. Човек става все повече и повече раздразнителен, като се наблюдават спадове и сривове в настроението му.

Човешката нервна система е сложен механизъм. Всички знаем, че органите ни са взаимосвързани. Сигналите да всички негативни процеси в организма отиват в главния мозък. Ако примерно направим топографска снимка на главния мозък на човек, който има извадени зъби, то може да се отбележи изменение. Отстраняването на зъбите в едни участъци на главния мозък предизвиква активност, а в други – понижаване на чувствителността.

Специлистите препоръчват да се опитаме максимално целостта на зъбите.даже ако са увредени, съвременните възможност в стоматологията позволяват той напълно да бъде възстановен.

Зъбите са индикатори за болестите
В доклада си норвежките учени привеждат редица интересни факти, съгласно които зъбите могат да служат като индикатори за заболявания
.
 
Парадонтозата може да бъде свидетелство за наличиено на язва в стомаха или на дванадесетопръстника. Затова е добре да се грижим за зъбите. В здраво тяло, те също са здрави и красиви.

Kozmetikata.com