За Устната хигиена

Как да победим детския страх от стоматолога

  • 02.05.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

За Устната хигиена, Как да победим детския страх от стоматолога

Викове, сълзи и истинска истерия преживяват повечето родители и техните деца, когато стане въпрос за ходене при стоматолог. Между другото с проблемите на детския страх от зъболекарите се сблъскват много майки. Ето и няколко съвета на психолозите, как посещението на стоматологичен кабинет да не предизвиква у детето емоционален стрес, а да бъде приемано като нормална ситуация.

Разказвайте на детето, дори преди определен проблем със зъбчетата, че посещението при лекар е наложителна процедура и рано или късно се налага да се случи. И винаги припомняйте, че в това няма нищо страшно, ако се прави на време, а не се отлага, докато зъбчетата започнат да болят. Тогава става по-лошо. Въпреки, че в тези случаи думи като "по-лошо", "по-болезнено" в случая няма да са подходящи за използване.

И в никакви случаи не бива за залъгвате  детето с фрази от типа "докторът само ще погледне", "това въобще няма да боли", "нищо няма да ти прави". Детето приема, че това е лъжа точно в момента, в който пристъпи прага на зъболекарския кабинет.
Разказвайте му, че стоматологията днес се намира
на такова високо ниво, че посещението при лекар става практически регулярна процедура, както и ходенето на фризьор. Може да намерите снимки в интернет, които показват какво удобно е креслото на стоматолога.

Въобще, вероятно е най-добре предварително да покажете на детето, как изглежда зъболекарския кабинет, за да не се превърне за него в неприятна изненада. Разкажете му, че за децата са създадени специални кресла, и даже се използват малки инструменти, които специално са подготвени за малчуганите.

Не забравяйте за историите от собственото си детство. Ако съумеете да ги разкажете шеговито и забавно, това е още една крачка напред за преодоляването на детския страх.

Използвайте истории от живота на приятелите на вашето дете, вероятно другите майки също ви разказват как преминават посещенията им при стоматолога. Използвайте това. Тук с подходящи положителни истории от типа: "Леля Ина ми разказа как с Катя са отишли при доктора да й извадят зъбче. Той много похвалил Катя, защото тя си отворила устичката много широко, изобщо не плакала и била много спокойна",  така и не толкова радостни: "Леля Еви заедно Кирчо отишли да му лекуват зъбчето. И представяш ли си, той така започнал да вика и плаче, че леля Еви не знаела как да го успокои, за да го излекуват".

Основното е при никакви обстоятелства да не дават обещания, които нямате намерение да спазите. Детето само трябва да осъзнае, че това му е необходимо на самото него и то за добро.

Във всички случаи, независимо как детето се е държало на зъболекарския стол, ако лечението така или иначе е било успешно, обезателно трябва да го похвалите за геройството му.

Kozmetikata.com