За Устната хигиена

Как да предпазим здравето на зъбите и венците

  • 18.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Как да предпазим здравето на зъбите и венците

За Устната хигиена, Как да предпазим здравето на зъбите и венците

За Устната хигиена, Как да предпазим здравето на зъбите и венците

Както е известно, болестите по зъбите и венците е по-добре да се предотвратят, отколкото да се лекуват. Именно затова е така важно да се грижим както трябва за устната кухина: редовно да почистваме зъбите, правилно да се правим и да посещаваме стоматолог.

Истината, обаче е, повечето пациенти искат да знаят дали ще им помогне този или онзи метод за профилактика на стоматологичните заболявания и ще съхрани красивата им усмивка.

В следващите редове ще ви представим кои са най-ефективните методи за здравето на зъбите и венците според американските стоматолози.

В продължение на много години специалистите съветват пациентите да избягват продукти, които могат да причинят вреди на здравето на устната кухина.

Лекари от Western Dental Services са съставили списък с препоръки, които по тяхно мнение помагат да се съхрани красотата и здравето на зъбите.

Как казват специалистите, дъвката без захар, която съдържа натуралния подсладител ксилитол действително може да подобри състоянието на зъбите. Те обясняват, че бактериите предизвикващи разрушението на зъбите с названието Streptococcus mutans се хранят със захароза, тоест със захарта, която ядем.

Докато се размножават, тези бактерии отделят киселина, която води до разрушаването на зъбите. Но бактериите не могат да преработват ксилитола, което означава, че не могат да се размножават и да произвеждат киселините, които предизвикват кариес.

Ксилитолът също увеличава слюноотделянето и неговото рН помага да се възстанови минерализацията на зъбния емайл и да се пребори със зъбната плака. Именно затова медиците съветват да се използва дъвка без захар с ксилитол веднага след ядене – ежедневно в количество от 4 грама.

Зеленият или черният чай също може да осигури защита от някои заболявания в устната кухина, включително и кариес. Химическите компоненти в чая, наречени полифеноли, възпрепятстват развитието на фермента гликозилтрансферази, като по този начин осигуряват защита на зъбния емайл.

Антибактериалните свойства на чая предотвратяват формирането на плака по зъбите и отслабят действието на бактериите  в устната кухина.

Специалистите препоръчват също да не се увличате с минералната вода от бутилка. Тъй като такава вода за разлика от обикновената чешмяна не съдържа достатъчно флоур, който е полезен за здравето на зъбите. Освен това, някои видове системи за пречистване на водата в намаляват неговото съдържание на флуор, като потенциално унищожава полезните елементи в питейната вода. 

Един от най-полезните продукти за зъбите е сиренето – употребата му, особено в края на храненето, предотвратява кариеса и помага възстановяването на повърхността на зъбите, потвърждават учените.

Сиренето също така намалява деминерализацията на емйла, неутрализира киселините, които се образуват в зъбната плака и за сметка на повишеното слюноотделяне почиства емайла от захарта.

Пресните зеленчуци като моркови, ябълки и краставици като естествени заместители на зъбната четка, като стимулират венците и също повишават производството на слюнка, като по този начин почистват устната кухина от захарта и остатъците храна.

Зеленчуците неутрализират слюнката, когато тя се опитва да разруши зъбния емайл. Освен това, морковите, спанака, доматите и броколите съдържат бета каротин и витамин С, които са необходими за здравето на зъбите и венците.