За Устната хигиена

Детските зъби могат да пострадат от целувки

  • 11.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Детските зъби могат да пострадат от целувки

Опитните педиатри знаят, че да се целуват децата по устните е крайно нежелателно.

Става въпрос за това, че целувките по устните са директен път за предаването на болестотворни бактерии, в това число и бактериите, които предизвикват кариес.

Така, че бебето, което мама целува по устничките, може да получи тези лоши бактерии много по-рано от появата на първите зъбки.

Кариесът се предава чрез целувки
Учените още в средата на миналия век доказаха, че обичайния кариес, както и другите бактериални инфекции могат да се предадат от човек на човек
, въпреки че това се знае от малко хора. Така мама може да предаде тези бактерии на детето още преди да са се показали първите му зъбки.

Както показват изследванията на канадски учени начело със Сара Халънд, бактериите, водещи до кариес започват да се натрупват в устната кухина на детето още преди появата на млечните зъби. 

По принцип родителите не се замислят за това, когато целуват децата си по устните, облизват лъжицата им или просто духат горещата храна, като се опитват да я накарат да изстине по-бързо, за да нахранят малчугана.

Независимо от всичко, тези неща способстват предаването на бактериите, предизвикващи кариес. Доктор Ян Макконахи от Канадската академия по детска стоматология препоръчва да се провежда преглед при стоматолог, като се започне още от годинка. А още с раждането да се засили хигиената на родителите и по-стриктно да следят хранителния си режим и почистването на устната кухина.

Kozmetikata.com