За Устната хигиена

Четина, триклозан и не само ...

Да изберем средство за почистване
  • 04.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Четина, триклозан и не само ...

За Устната хигиена, Четина, триклозан и не само ...

За Устната хигиена, Четина, триклозан и не само ...

За Устната хигиена, Четина, триклозан и не само ...

За Устната хигиена, Четина, триклозан и не само ...

Предците ни са си чистили зъбите с всякакви подръчни средства. И не е факт, че са страдали от кариес. Съвременният човек в стремежа си да защити емайла на зъбите от въздействието на опасните бактерии използват много по-напреднали технологии, например избелване на зъбите и почистването им с помощта на ултразвук. 

Истината е, че последния метод се прилага не само в клиниките – с цел профилактика на стоматологичните заболявания. Но днес ще разгледаме основните способи за почистване на зъбите в домашни условия.

Защо, как и кога се почистват зъбите
За почистването на зъбите човечеството от древността използвало най-различни приспособления: от буквално "подръчни" (собствения пръст) до специално направени пръчици и златни зъбочистки. Но нашето време внася много нововъведения по
въпросите за поддържането на хигиената на устната кухина.

В процеса на приема на храна в устата се наслояват остатъци от храна, които под действието на бактериалната флора и слюнката довеждат до образуването на плака и зъбен камък. Всичко това не би било притеснително, ако липсата на хигиена не водеше до образуването на кариес, пародонтит и заболявания на слизестите ципи на устната кухина.

С какво почистваме зъбите

Да започнем със зъбната четка
Много е важно да се подбере правилната по размер четка. Главата й трябва да покрива не повече от три зъба. Повечето
предпочитат четка със средна твърдост.

Много удобно е наличието на индикатори на четината – това е оцветяването в син цвят на част от косъмчетата – когато половината от този цвят падне от четината, значи е време четката да се подмени.

Съществуват и такива специални четки за почистване на междузъбните пространства, но те се използват само при пародонтит.

Конци за почистване
Много полезното допълнение към четките за зъби са точно тези конци. Не е лошо към тях да си купите и специален държач, който уви, е рядкост
. Конците са с различно просмукване и различна форма – гладки, усукани или с удебеляване в централната част.
Те позволяват прекрасно да се почистят междузъбните пространства и когато това стане навик да не се травмират венците.
Не бива като техен заместител да се използва
шевен конец. Те се късат лесно и ако част от конеца остане между зъбите, ще ви трябват доста часове докато го извадите от там.

Хидромасажен прибор

Това действително е революционно изобретение. Това устройство е направено пределно просто – малък резервоар (където се налива течността), към който са свързани помпа и дюза.
От него под регулирано налягане излиза пулсираща струя вода. Тази струя действително почиства междузъбните пространства и масажира венците, като не нанася травми върху тях. Но ползването на този уред не изключва и употребата на четка.

Kozmetikata.com