За Устната хигиена

Как да предотвратим възпаление на венците

  • 21.02.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Как да предотвратим възпаление на венците

За Устната хигиена, Как да предотвратим възпаление на венците

За Устната хигиена, Как да предотвратим възпаление на венците

Всички знаем колко неуютно може да се окаже на зъболекарския стол. Въпреки прогреса в стоматологичната техника продължаваме да се боим от посещението в зъболекарския кабинет, което вече е излишно.

Ако по начало венците се зачервяват, раздразват или започват да кървят, то с течение на времето това може да доведе до множество още по-неприятни последствия. Например, те силно отстъпват от зъбите, вътре в тях се образува гной, което може да доведе даже до падането им. Всички тези ужасни възможности се явяват резултат от неправилно поддържане на устната кухина и ред други вредни навици.

Да се предпазим от възпаление можем, ако:
Почистваме зъбите два пъти на ден с паста, съдържаща флоурид
Веднъж на ден използваме конец за почистване
Редовно посещаваме и извършваме почистване на зъбите
Не използваме тютюневи изделия

Също така, за да се справим с проблема, трябва да знаем какво представлява той.
Възпалението на венците е бактериална инфекция на тъканите и костите, които обграждат и поддържат зъбите. В зависимост от степента на увреждане възпаление може да бъде два вида
: гингивит и пародонтит.

Гингивитът е умерено възпаление на венците, което засяга венците и тъканите, обграждащи венците. Той предизвиква почервеняване, подуване на венеца, които лесно започва да кърви при почистване на зъбите.

Пародонтитът е възпаление на венците, което прогресира и се разпространява по долната им линия, което поврежда зъбните тъкани и костта. При него венците се отделят от зъбите, като остава място, където могат да се развият бактерии и да се повреди костта, която държи зъбите. Венците също така могат да се приберат назад. Зъбите може да започнат да се клатят, а понякога и дори да се наложи да се отстранят.

Ако сте познали част от признаците на гингивита, то от него не е сложно да се избавите с помощта на ежедневно почистване с паста и конец. Като заедно с това редовно посещавате стоматолога за почистване.

Ако възпалението на венците е прогресирало до пародонтит, стоматологът добре ще почисти зъбите, като използва метод, с който да прочисти каналите и корените. Той ще отстрани плаката и зъбния камък. Най-вероятно ще ви бъде назначено и лечение с антибиотик, за да се предотврати инфекцията в устата.

Ако възпалението се окаже още по-сериозно, може да се наложи хирургическа намеса.
Към здравето но венците не трябва да се отнасяме лекомислено. Последствията, които може да предизвикаме от недостатъчна или неправилна грижа може
да се окажат повече от сериозни.

Освен това, едно от последните направени изследвания в тази област показва, че има пряка връзка между сърдечните заболявания и бактериите, които се образуват при възпалението на венците.

За да се предпазите от нежелани проблеми с венците е най-добре да полагате ежедневна грижа за устната кухина и да вземате мерки от рано.

Тогава ще се наслаждавате да красива усмивка и добро състояние на зъбите.

Kozmetikata.com