За Устната хигиена

За здрави зъби

  • 24.01.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, За здрави зъби

5 гр. сирене, изядени преди хранене отстраняват киселинните налепи от повърхността,  като ефективно възстановяват рН в устната кухина. И още, да припомним, че най-голямото съдържание на калций е в него, и всички знаем защо той е толкова полезен за зъбите.

Ако обичате сладкото? Предпочитайте шоколад. Ако никога не може да се откажете от десертите, той е най-добрият вариант, отколкото примерно карамела или вафлите. Това е защото той достатъчно бързо се отмива от слюнката и няма пагубно продължително въздействие върху зъбите. 

И още, учените са установили, че какаото има изразен противовъзпалителен ефект по отношение на венците и лигавицата. То съдържа вещество, което понижава активността на изключително вредния ензим (колагеназа).

Опитайте електрическа четка. Съгласно изследванията,  тези новите четки отстраняват над 90 % от налепите по зъбите с около 48 процента, които се отделят при чистене с обикновена. Въпреки това не мислете, че електрическата четка ще направи всичко за вас. Само при условие, че вие ще правите както и по принцип, почистването ще бъде по-ефективно.  

Два пъти в годината ходете на консултация при стоматолог. Придържайте се към това правило, особено ако сте предразположени към по-лесно образуване на кариеси, а също и страдащи от различни хронични заболявания. Също така е важно, това да се прави и от бременните, а родителите е необходимо ежегодно да водят детето при специалист в първите три години след израстването на зъбите, докато завърши съзряването на емайла.

Kozmetikata.com