За Устната хигиена

Част lll

Видове зъбни коронки

  • 21.11.2007
  • Автор: д-р Галя Данчева
За Устната хигиена, Видове зъбни коронки

За Устната хигиена, Видове зъбни коронки

За Устната хигиена, Видове зъбни коронки

За Устната хигиена, Видове зъбни коронки

За Устната хигиена, Видове зъбни коронки

Уважаеми читатели, списание KOZMETIKATA.COM ще предостави на вашето внимание поредица от статии с любезното съдействие на д–р Галя Данчева във връзка с въпросите, свързани със зъбните коронки:

1. Зъбни коронки
2. Изработване и поставяне на зъбни коронки
3. Видове зъбни коронки
4. Порцеланови фасети и зъбни коронки

Зъбните коронки могат да бъдат изработени от метал, керамика или комбинация от двете. По-долу са представени преимуществата и недостатъците на всяка една от тях, но за изборът в конкретната ситуация решаващ трябва да бъде съвета на зъболекаря.

Изцяло метални коронки

Някои зъбни коронки са изработени изцяло от метал. Класическите метални коронки се изработват от злато или по-точно от златни сплави. Над десетилетия се използват разнообразни метални сплави за изработка на корони. Някои от тези сплави на цвят наподобяват по-скоро сребро, отколкото злато. 

Причини за избор:

1. Поради физичните си характеристики златото е предпочитан материал от стоматолозите. Неговите свойства им позволяват да постигнат изключително точно прилягане на коронката върху зъбното пънче.
2. Устойчиви са при отхапване и дъвчене. Рискът коронките, изработени от злато, да се счупят е минимален, а вероятността да се задържат в устата – най-голяма сред всички видове зъбни коронки.
3. Въпреки че те са много здрави,тяхната износоустойчивост е същата като на емайла на зъба, поради което не причиняват прекомерно изтриване на срещулежащите зъби.
Металните коронки се поставят обикновено върху зъбите, които не се виждат при усмивка (напр. моларите).
 
Коронките, видими при усмивка, обикновено се изработват от керамика или от комбинация метал и керамика,така че цветът им да е еднакъв с този на останалите зъби.

Изцяло керамични коронки

Тези коронки притежават  свойството транслуцентност (полупрозрачност), което ги прави предпочитани от естетична гледна точка пред останалите видове коронки. Те могат да бъдат изработени така, че да няма разлика между тях и естествените зъби. Коронката от порцелан е твърда, но крехка и чуплива. Тя е отличен избор за възстановявания на предни зъби при липса на противопоказания.

Металокерамични коронки


Тези коронки са комбинации между металните и изцяло керамичните коронки. При изработването  им първоначално зъботехникът прави скелет от метал, който ляга върху зъбното пънче. След това металът се покрива с порцелан, което придава на коронката вид, наподобяващ белия цвят на зъба. В зависимост от ситуацията с порцелан могат да са покрити само видимите повърхности на зъба (като останалите повърхности на зъба остават метални). В други случаи керамиката покрива изцяло метала. 
Металокерамичните коронки са добър избор както за предни, така и за задни зъби. Тези коронки са достатъчно здрави, за да издържат на дъвкателното натоварване и същевременно имат добър естетичен вид. Те притежават някои недостатъци, които Вашият стоматолог без съмнение ще се постарае да сведе до минимум.

Недостатъци:
1. Колкото и да е добър козметичният им вид, често естетическият им ефект не може да се сравнява с този на изцяло керамичните коронки.
2. Порцеланът на коронката може да се напука или да се отчупи.
3. Порцелановата повърхност на коронката може да изтрие (понякога значително)  повърхността на срещулежащите зъби.
4. Подлежащият метал понякога се визуализира като тъмна ивица в областта на коронковия ръб.

Д-р Галя  Данчева

Гр. София  ул. "Цар Асен" №61
02/9819232
0887838513