За Устната хигиена

За ползата от дъвката

  • 10.01.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, За ползата от дъвката

За Устната хигиена, За ползата от дъвката

За Устната хигиена, За ползата от дъвката

За Устната хигиена, За ползата от дъвката

Постоянно ни заобикалят реклами на дъвки. Можете да ги видите по улицата, във вестниците и списанията, в интернет и по телевизията. И всяка от тях убеждава в чудодейното им действие върху зъбите. Но как в действителност работят те ще се опитаме сега да разберем.

И така, по принцип ни съветват да ползваме дъвка веднага след хранене, за да бъдат почистени остатъците от храна в междузъбните пространства. Дъвката обаче не ги почиства така, както ги чистят четката или конеца.

Освен това, дъвките предизвикват отделянето на стомашни сокове, организмът привиква към по-бързото преработване на храната и ако човек спре да дъвче дъвка може да се появят проблеми с храносмилането.

Дъвката може да помогне в случаите, когато нямате възможност да почистите с други средства зъбите след хранене. Тя повишава слюноотделянето, като по този начин подпомага малкото почистване на остатъците от храна.

Честото използване на дъвка не е препоръчително, защото някои дъвки съдържат захар, което може да предизвика кариес. Подходящият вариант са дъвките без захар. Голямото преимущество на дъвката е справянето с неприятния дъх.

Въпреки това, след като спрете да я дъвчете, той се възвръща, затова е добре да направите консултация със стоматолог, откъде произлиза причината за него. 

Не е желателно да се дъвче дъвка на гладен стомах. Отделящите се стомашни сокове могат да увредят стените на стомаха, а с времето да предизвикат гастрит и даже язва. Ако имате възможност използвайте конец вместо дъвка.

Дъвка може да дъвчете в продължение на не повече от 15-20 минути и я изплюйте след  като загуби вкусовите си качества.
Дъвката естествено е добър ежедневен помощник, който допълва грижата за устата, въпреки това
не прекалявайте с нея.

Kozmetikata.com