За Устната хигиена

Германците най-усърдни в грижата за зъбите

  • 27.12.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Германците най-усърдни в грижата за зъбите

През последните години германците полагат все по-големи грижи за своята зъбна хигиена. В страната постоянно расте потреблението на зъбна паста, четки и конци за зъби на глава от населението. По този показател ФРГ заема едно от първите места в Европа, се казва в доклад на Федералната палата на стоматолозите.

Само до преди пет години редовият немец е използвал средно за 12 месеца по 4,9 тубички паста за зъби и 2,3 четки, докато зъболекарите препоръчват норма от 7 тубички и 4 четки годишно. Благодарение на пропагандирането на устната хигиена този показател непрекъснато расте през последните години. През 2009 г. средният германец вече е използвал 5,4 тубички и 2,6 четки. Особени надежди местните стоматолози възлагат на отиващата си 2010 г.

По предварителни данни на търговските вериги и аптеки използването на паста и четки през тази година трябва да нарасне чувствително, което ще позволи на Федералната република да се превърне в лидер в ЕС. Около 80% от участниците в изследване, организирано от Федералната палата на стоматолозите, са заявили, че чистят зъбите си най-малко два пъти дневно.

Освен това, три четвърти от анкетираните посещават зъболекар редовно без да чакат появата на болка или неприятни усещания. Това още веднъж показва положителната динамика в областта на стоматологията, подчертават стоматолозите.

През 1997 г. малко над половината германци са можели да се похвалят с подобно отговорно поведение към здравето на своите зъби според БГНЕС