За Устната хигиена

Как да съхраним свежия дъх

  • 29.11.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Как да съхраним свежия дъх

За Устната хигиена, Как да съхраним свежия дъх

За Устната хигиена, Как да съхраним свежия дъх

За Устната хигиена, Как да съхраним свежия дъх

Помнете, че за профилактиката на неприятния дъх не е достатъчно да почиствате само зъбите. Най-голямо количество гнилостни бактерии се натрупват по повърхността на езика, близо до неговия корен. Затова е необходимо ежедневно да почиствате натрупванията с помощта на четката или специална лопатка.

Необходимо е колкото се може повече да опънете езика и да почистите плаката с няколко движения към края извън устата. След това е желателно да почистите устата с помощта специален освежаващ гел или да изплакнете с антибактериална вода за уста.

Неприятният дъх може да се неутрализира и със свежи плодове и зеленчуци.
Първо, те осигуряват механично почистване на зъбите, езика и устната кухина. Второ, те подпомагат поддържането на киселинната среда в устата, която препятства размножението на гнилостните бактерии. Трето, зеленчуците и плодовете са богати на природните антиоксиданти – фитонциди, които подпомагат възстановяването на нормалната микрофлора.

Хранене и здрави зъби

Изягвайте горещата или много студената храна и напитки. Още повече да ги съчетавате. Това води до възникването на микропукнатини в емайла, което понижава здравината му и преразполага към кариеси.

Прекомерната употреба на сладка и тестена храна наистина има вредно въздества на зъбите. Защото бактериите, които предизвикват кариес, се подхранват основно от въглехидратите, тоест, от захарта и глюкозата. Затова, ако сте решили да закусите с конфитюр или сладкиш, веднага след това почистете зъбите с мека гелообразна паста. За съжаление, дъвката не помага в този случай.

Избягвайте да употребявате в големи количества кисели плодове (особено неузрели). Това може да доведе до бързо износване на зъбния емайл, защото организната киселина е способна да разгражда минералната основа на зъбите.

Kozmetikata.com