За Устната хигиена

Чувствителност на зъбите

  • 08.11.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Чувствителност на зъбите

За Устната хигиена, Чувствителност на зъбите

Чувствителните зъби реагират практически на всичко – студено, горещо, кисело, сладко ... При почистването им може да възникнат неприятни усещания, да прокървят венците. В какво се състои причината за хиперестезия (чувствителността на зъбите) и какво да направите ако имате чувствителни зъби. 

Чувствителността може да бъде предизвикана по различни причини. Първо, може да бъде свързана с дефекти на твърдите тъкани на зъбите (кариеси). Второ, с некариесни поражения, като ерозия на емайла, клиновидни дефекти, износване на зъбните тъкани, а също и при пародонтит, когато се оголват шийките и коронките на зъбите.

Различават се три степени на поражения при чувствителност на зъбите. При първата степен тъканите на зъбите реагират на температурните изменения, при втората се добавя и чувствително на химически дразнители. Третата степен се характеризира с реакция на всякакви дразнители. 

Хиперестезията причинява множество неудобства. Една от процедурите, насочена към укрепване на зъбите е флоурирането им. То позволява значителното им укрепване. В зависимост от  състоянието на зъбите има различни методи за тази процедура. Тя е достатъчно проста и безболезнена – по принцип е необходимо известно време да задържите в устата си специален лечебен разтвор. Самостоятелното провеждане на процедурата е напълно забранено, защото преди това е нужна консултация със специалист, а ако го направите сами може само повече да навредите на зъбите си. Затова ако се сблъскате с проблема чувствителност на зъбите, не отлагайте визитата при стоматолог.

Като профилактика за хиперестезия може да се препоръча стриктно поддържане на устната хигиена. Преди всичко, убедете се, дали почиствате правилно зъбите си. Трябва да избягвате много твърди четки и пасти с повишена абразивност.  

На чувствителността на зъбите, естествено влияе и храната. Въздържайте се от употребата на голямо количество цитрусови плодове, ако зъбите ви страдат от подобна чувствителност.

Kozmetikata.com