За Устната хигиена

Мъдрецът в повечето случaи пречи

  • 01.11.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Мъдрецът в повечето случaи пречи

Мъдреците в повечето случи образуват кариеси или пречат на зъбите около тях, тъй като са израснали на криво. Не винаги е мъдро решение да искате да си запазите мъдреца!

Четирите кътни зъба, започващи да растат последни, на възраст между 17 и 21 години, се намират в четирите края на зъбните редици. В много случаи тяхното израстване е свързано с неприятни и болезнени процедури като цепване на венеца, за да може зъбът да избие по-лесно. Човек има 28 зъба без мъдреците и тъй като мъдреците израстват последни, често няма достатъчно място за тях и те започват да си пробиват път рушейки останалите зъби.

Ако имате проблеми с тези зъби, вашият зъболекар ще направи панорамна зъбна снимка, за да види дали има нужда да се отстранят, за да не ви създадат по-сериозни проблеми и да загубите здрав зъб. Обикновено ваденето се извършва от специалист хирург, който поставя мястото под упойка и отстранява зъба, заедно с корените му. Тъй като сте живели без този зъб и преди сигурно няма да ви липсва и след като го извадят. Като изключим дискомфорта свързан с интервенцията, други последствия за зъбите ви не се наблюдават.

Лекар.БГ