За Устната хигиена

Няколко съвета за зъбите

  • 04.10.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Няколко съвета за зъбите

За Устната хигиена, Няколко съвета за зъбите

За Устната хигиена, Няколко съвета за зъбите

Как да съхраним свежестта на дъха
Помнете, че за профилактиката на неприятния дъх от устата не е достатъчно само да миете редовно зъбите. Помнете, че най-голямото количество гнилостотворни бактерии се наслояват на повърхността на езика в близост до основата му. Затова е необходимо да се почиства ежедневно тази плака с помощта на четката или на специална лъжичка.
Най-лесно отстраняването става като изплезите език и с няколко движения натъркате повърхността, докато усетите, че повърхността му е чиста. След това е препоръчително да оплакнете устата с освежаващ гел или вода за уста с антибактериално действие.

Да се справите с неприятния дъх ще ви помогнат и суровите плодове и зеленчуци. Първо – те осигуряват механично почистване на зъбите, езика и устната кухина. Второ – те поддържат в устата киселинна среда, която възпрепятства размножаването на гнилостни бактерии. И трето – плодовете и зеленчуците са природни антибиотици – фитонциди, които подпомагат възстановяването на нормалната микрофлора.

Хранене и здрави зъби
Избягвайте прекалено горещи или обратното прекалено студени храни и напитки. Още повече, не бива да ги смесвате. Това води до възникването на микропукнатини в емайла, което снижава неговата твърдост и предразполага към развитието на кариеси.
Прекаляването със сладки и тестени храни действително вреди на зъбите. Защото бактериите, които предизвикват кариес, се хранят основно с въглехидратите от храните, тоест захар и глюкоза.
Затова, ако сте решили да закусва
те с бонбони или тесто, веднага след това почистете зъбите с мека гел паста. За съжаление, дъвката не помага в случая. Избягвайте да консумирате в големи количества кисели плодове (особено недоузрели). Това може да доведе до бързо износване на зъбния емайл, тай като органичните киселини са способни да разграждат минералната основа на зъбите.

Помнете, че пастите могат да осигурят на зъбите ви калций и флуор не повече от 30 процента. Останалото количество е необходимо сами да си набавите от храната (млечни, бобови храни, зелен чай о т.н.).

Kozmetikata.com