За Устната хигиена

Ортодонтията

  • 27.09.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Ортодонтията

За Устната хигиена, Ортодонтията

Ортодонтията е раздел в стоматологията, който се занимава с поправката и предпазването на нарушения в положението на зъбите и аномалии в захапката. Това определение, взето от Steadman’s Medical Dictionary, съвършено ясно показва това, с което се занимават специалистите –ортодонти.

Формирането на правилна захапка не се лекува само заради естетическата страна на лечението, но и за да се предотврати развитието на различни заболявания на зъбите и челюстите. Преди се смяташе, че подобно лечение може да се провежда единствено в периода на формиране на зъбно-челюстната система при децата и подрастващите. Днес вече са създадени нови конструкции, позволяващи да се правят ортодонтни корекции с добри резултати, както при децата, така и при възрастните.

Навлизането на високи технологии в ортодонтията позволява да се подобрят резултатите от лечението и от естетична, и от функционална гледна точка. Използваните преди пластинки се смятаха за достатъчно груби и неточни инструменти, заради които лечението и резултатите от него се приемаха за спорни. С помощта на съвременната техника става възможно да се коригира положението на зъба с точност до милиметър.

Сред съвременните системи за коригиране на захапката се прилагат подвижни системи, които се ползват при децата с млечни зъби, както и брекети, които се използват за деца от 11-13 годишна възраст, при формирането на постоянната захапка. Брекет-системата – това са скобички, които се съединяват една с друга, и има възможно ст да се залепят със специално лепило на външната повърхност на зъба.

Сега съществува огромен избор от такива брекети. Продължителността на лечението с тях е около година-две, в зависимост от сложността на изправянето. Преди началото на лечението е необходимо да се направи почистване на устната кухина, за да не се получат усложнения.

Kozmetikata.com