За Устната хигиена

Eстетичната стоматология

  • 20.09.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Eстетичната стоматология

За Устната хигиена, Eстетичната стоматология

За Устната хигиена, Eстетичната стоматология

Тази област на стоматологията бързо се разраства и се превръща в една от най-популярните. И се оказва, че за много пациенти, посещението при специалист не заради предотвратяването на някое заболяване, а с желанието да се получи максимално удовлетворение след направени промени от една или друга естетична процедура.

Красивата усмивка винаги ще бъде привлича околните. А за външния облик на всеки тя играе първостепенна роля. Хармонията на форми, пропорции, контури и цвят на зъбите е в основата на принципите за създаването на правилен естетически облик. Тези принципи успешно се прилагат за подобряването на усмивката при много пациенти.

Основа на създаващия се естетически облик са оптичните свойства на здравите зъбни тъкани – това е цялото многообразие на нюанси на зъбния емайл, наситеност на цвета, осветеността и блясъка.

При различни заболявания на зъбите, като флуороза, хипоплазия на зъбния емайл, клиновидни дефекти, влиянието на неблагоприятни условия на труд, тези качества могат да бъдат загубени.

На тях могат да окажат влияние и различни заболявания на организма – нарушения от страна на стомашно-чревния тракт, кръвоносната система, а също и безконтролен прием на лекарства. Всичко това може да се отрази на свойствата на зъбите, като наруши до такава степен вида им, че да се отрази и на облика на човека.

Съвременната стоматология разполага с цял спектър от методики, които позволя ват да се добие прекрасен естетичен ефект при всевъзможни дефекти – изменения в цевта и формата на зъбите, разстоянията между тях, потъмняването на стари пломби и още много други дефекти.

Към този тип методики се отнася и поставянето на фасети или покрития, които представляват порцеланови пластини с дебелината на лист хартия, които се поставят на предната повърхност на зъба и му придават идеален цвят и  форма.

Новите системи за избелване, предназначени, както да използване у дома, така и в стоматологичните кабинети,  позволяват да направите зъбите си белоснежни, с което холивудската усмивка  вече е достъпна за всички.

Kozmetikata.com