За Устната хигиена

Болки в зъбите при бременност

  • 16.08.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Болки в зъбите при бременност

За Устната хигиена, Болки в зъбите при бременност

Един от проблемите, с които често се сблъскват бъдещите майки, това е болката в зъбите по време на бременността. Неприятностите могат да бъда предизвикани от изменения, обострени хронични заболявания, понижение на имунитета или на фосфорно-калциевия обмен, недостиг на витамини и минерали или много други причини.

При остра болка е необходимо възможно най-скоро да се обърнете към специалист. Да се приемат обезболяващи препарати е противопоказно, защото те могат да навредят на здравето на плода.

Болезнената чувствителност при студено, топло, сладко може да е свързана с появата на кариес, тоест с нарушаване на процесите на минерализацията на емайла на зъба. Препоръчително е лечението и профилактиката да се извършва още при първите симптоми, за да се отстранят бързо и почти безболезнено възникналите проблеми.

Може да се получи и възпаление на венците или на по- дълбоките тъкани около зъбите.

Постоянният зъбобол при бременността свидетелства за разпространение на патологичен процес в меките, дълбока тъкан на зъбите - пулпата, която съдържа нерви и кръвоносни съдове. Възпаление на пулпата - пулпит - изисква спешна лекарска намеса, като по-нататъшното развитие на процеса води до възпаление на надкостната ципа и челюстната кост.

Появата на кариес или пародонтит може да е свързано и недостиг на калций. Нарастващият плод изтегля от организма на майката, калцията за изграждането на собствените кости. При недостатъчно приемане на калций в организма, той си го набавя от наличния в организма на майката. Първо започват да страдат костите на горната и долната челюст.
Част от профилактиката срещу кариес при бременните трябва да включва в менюто им продукти, богати на калций и други минерали.

Промяната в хормоналния фон по време на бременността води до намалено кръвоснабдяване на венците. Те понякога могат ад добият син оттенък, като леко започват да кървят даже при минимални травми.

Kozmetikata.com