За Устната хигиена

Интересни съвети в грижата за зъбите

  • 09.08.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Интересни съвети в грижата за зъбите

За Устната хигиена, Интересни съвети в грижата за зъбите

За Устната хигиена, Интересни съвети в грижата за зъбите

Внимателно прокарайте нокът по вътрешната повърхност на един от вътрешните зъби (кътниците). След като направите погледнете нокътя. Ако на него има бяло вещество – това е плака.

Плаката – това е тънък слой, състоящ се от живи и мъртви бактерии, които растат върху зъбите ви. Когато тя не се отделя, може да получи 50% твърдост за 48 часа, а до 12 дена да се превърне в камък. Това е зъбният камък.

Ето и още – плака и камъкът, които се наслагват върху зъбите и венците, водят до още по-ужасни проблеми със зъбите, такива като гингивит и пародонтит.

Мийте, мийте, мийте
От триенето на четката се нарушава ръста на бактериите по зъбите, но при условие, че правите това, както трябва. А повечето хора не го правят така, обясняват специалистите.

Отгоре –надолу или отзад-напред е неправилно. Трябва да наклоните четката така, че да се пада под 45° в областта, където се съединяват зъбите с венците. А сега започнете с леки и бавни кръгови движения, като почиствате наведнъж един, най-много два зъба.

Най-крайните вътрешни зъби, това е място, където е най-вероятно да се получи плака.

Прекалено голям акцент се отдава на почистването на зъбите, които са видими при усмивка, както и горните, които са лесно достъпни. Но областта, където зъбите се допират до езика и бузата, се пренебрегват. А именно там е най-необходимо да се съсредоточат усилията при почистване.

Нужни са само 2 минути
Точно толкова е необходимо. Повечето хора измиват областта, която е видима – предните зъби, а останалите дори не докосват. Изследванията показват, че повечето от нас отделят не повече от 30 секунди за почистване на зъбите.
Правете го и вечер. Не позволявайте на о
статъците от това, което сте яли през деня да "пренощува" заедно с вас. Не си позволявайте лукса да го правите само по веднъж на ден.

Купете подходяща четка
Когато избирате четката, помислете и изберете по-малка. Ако по-лесно ще стигнете до всяка част от зъбите, дори и тези, които се намират най-навътре.  Голямата четка не ускорява почистването и не може да достигне малките, тесни ъгълчета, където се събират коварните микроби.

Избирайте мека, закръглена четка. Меките найлонови четки са най-подходящи за зъбния емайл и достатъчно твърди за плаката, обясняват специалисти. Косъмчетата трябва да са закръглени. Незакръглените са много остри и могат да се впият и разранят венците.

Дръжте четката като луксозна писалка. Финландски учени показаха, че ако четката се държи като писалка, а не по най-разпространения начин – като тенис ракета, то ще има по-малко наранявания за венците, те ще са по-здрави и заедно с това вие няма да имате плака.

Паста
Ползвайте паста с флоурид. Обикновените пасти за зъби, може да не съдържат активен флоурид и могат да бъдат излишно абразивни. Освен пастите...

Пробвайте да почистите с хлебна сод
а. Тя е едно от старите и изпробвани средства и достатъчно ефективно. Натопете четката директно в пакетчето със сода или смесете в чашка 1 супена лъжица от нея с щипка сол. После потопете четката и мийте. Подходящ метод за избелване на зъбите в домашни условия, но естествено, не за постоянна употреба. Някои стоматолози препоръчват да не правите това повече от два пъти в седмицата, други – да проведете 7-10 дневен "избелващ" курс.

Kozmetikata.com