За Устната хигиена

Почистване на езика

  • 02.08.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Почистване на езика

За Устната хигиена, Почистване на езика

Всеки ден следим за хигиената на устата, почистваме зъбите с четка, конец и вода, но дали се сещаме, че част от качествената грижа е и ежедневното почистване на езика.

Езикът е един от най-важните органи в организма ни. С негова помощ можем да говорим, а също така и да се храним и да
усещаме вкусовете. Ежедневно приемаме храни и за това в устната кухина постоянно се натрупват бактерии, именно от тях е необходимо да почистваме езика.

Езикът може да се почиства с обикновена четка за зъби и неголямо количество паста. За почистването, също така може да се използва специален скрепер, който много добре отделя плаката.

Ако почиствате с четка, най-добре е да я подберете мека или средно мека. Добре е да го правите след като вече сте измили зъбите и сте изплакнали устната кухина. Движенията при почистването на езика трябва да са леки и плавни, не много бързи, за да може да достигне четката от корена на езика до върха му , без да изпитате силното неприятно чувство на гадене.

При всеки човек строежа на езика е индивидуално, затова към хигиената му е нужно да се подхожда също така индивидуално. Ако езикът има ямки и каналчета, то той се нуждае от по-специална и задълбочена грижа, за да не се натрупват бактерии в тях, които действат неблагоприятно на зъбите и венците. Плаката върху езика съдържа огромно количество бактерии, които отделят киселина, разрушаваща зъбния емайл и предизвикваща заболявания на венците. 

Колко често да се почиства езика
Езикът е необходимо да се почиства всеки ден, независимо от тона, има ли плака или не. Той може да свидетелства кой вътрешен орган не функционира правилно. Погледнете езика си, ако плаката е бяла, то са възможни проблеми с жлъчката, ако е жълта – с черния дроб. Ако сутрин имате горчив вкус в устата, и има жълта плака, се обърнете веднага към лекар.

Kozmetikata.com