За Устната хигиена

Масаж на венците

  • 19.07.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Масаж на венците

Специалистите смятат, че масажът на венците е едно от най-ефективните средства за профилактика на пародонтита. Той премахва остарелите тъкани на повърхността на венците, подпомага засилването на метаболизма, подобрява кръвообращението и подхранването на тъканите.

Правилното прилагане на масажа повишава устойчивостта към вредни фактори, подпомага уплътняването на лигавиците на венците. Засилването на кръвообращението и това на лимфите, което води до изчезването на отоците, почервеняването и кървенето им.

Освен това следва да помните, че масажа на венците може да се прави само след почистване на зъбната плака. Освен това масажа е противопоказен при остри възпалителни процеси и отделяне на гной от джобовете на венците, защото може да утежни заболяването.

Ето как може да направите пръстов масаж сами

Обикновено се прави с използването на паста за зъби, съдържаща биологично активни добавки. Съдържащите се в пастата витамини възстановяват лигавицата на венците и на устната кухина, като усилват лечебния ефект.

Извадете от тубата върху пръста 1,5 -2 см зъбна паста, нанесете я по венците, като равномерно я разпределите по цялата им повърхност.

Масажът се прави с палците и показалците,като обхваща повърхността, както над зъбите и тази откъм устните и вътрешната страна на бузите. 

Движенията започват от центъра на челюстта, като постепенно премествате палци към ушите. Движенията трябва да се правят в направление от зъбите към алвеоларните нерви – тоест на горната челюст отдолу-нагоре, а на долната – отгоре-надолу.

Масажирането трябва да е безболезнено, движенията на пръстите – леки, кръгови. При такъв масаж те трябва да повтарят физиологичните движения на храната по време на сдъвкване. Обикновено той продължава между пет и седем минути, но ефективността му се повишава, ако го правите редовно, 1-2 пъти на ден.

След масажа е добре да изплакнете устата с топла вода със зъбен разтвор.

Козметиката. com