За Устната хигиена

Изборът на правилната паста

  • 05.07.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Изборът на правилната паста

За Устната хигиена, Изборът на правилната паста

За Устната хигиена, Изборът на правилната паста

За Устната хигиена, Изборът на правилната паста

Изборът при купуването на паста за зъби може се окаже изключително трудно и сложно решение. Да се обърне внимание на избелването на зъбите? Или пък предпазването от зъбен камък? А, може би, най-добре от пародонтит? Или пък и на трите? А да не забравяме и пастите с натурални съставки...

При избора има едно основно условие, да помислите за индивидуалните си особености и потребностите на зъбите ви, преди да се хвърлите на най-рекламирания продукт, например.

Основи
Средствата за почистване на зъбите се пускат под формата на гелове, пасти или на прах (тези не са от най-разпространените, но все пак съществуват). 
Въпреки голямото разнообразие, съществуват някои съставки, които са общи за всички продукти на пазара.

Абразивни агенти

Остъргващите елементи, като калциев карбонат и силикати, подпомагат отделянето на храната, бактериите и част от оцветяването по зъбите

Ароматизатори
Изкуствени подслаждащи вещества, например, захарин, често се добавят в пастите, за да се подобри вкуса им. Докато сме свикнали с ментовия аромат на пастите, то на пазара е достъпно доста по-голямо разнообразие – с вкус на канела, лайм, даже дъвка (за деца -или "деца в душата").

Овлажнители
Пастата и гелът често съдържат такива вещества, като глицерин, за да препятстват изсъхването им.

Сгъстители
Агенти, които добавят плътност на зъбната паста и й придават необходимата структура.

Почистващи средства
Пяната, която виждате, когато почиствате зъбите, се появява от миещите средства, като натриев лаурил сулфат.

Изборът на най-подходяща паста за вас и семейството

Ето няколко съвета, които ще помогнат за най-добрия избор на зъбна паста.

Гледайте за знаци
ADA, например е Американската Стоматологична Асоциация, но дали от нея или Българската или знак със символите на Европейския съюз е добре да има одобрението на подобен род организация. Конкретно за знака ADA – всички пасти с него, съдържат флоурид – най-важния компонент във всяка паста.

Следете за фалшификати
Важно е да сте сигурни в качеството на продукта, който купувате. За собствена сигурност, проверявайте държавата производител или най-малкото фирмата вносител за страната.

Индивидуални потребности
Това всъщност е най-важното при избора на паста. От какво се нуждаете вие и вашето семейство. Когато избирате паста, съдържаща флоурид, най-добрата паста е въпрос на личен избор и предпочитание.
За хората, които се опитват да приучат децата си на правилните хигиенни навици, защо да не изберат пасти с аромат на плодове, за да допадне повече на децата миенето на зъбите. Някои се стремят да възстановят белотата с избелващи пасти. Други предпочитат пасти, съдържащи водороден перокис или хлебна сода...

Може да пробвате с различни марки, варианти и аромати, за да може в крайна сметка да определените най-подходящата.

Kozmetikata.com


#1 хигиена
09/07/2010 12:16
от emident Намирате този коментар за неуместен?
бих посъветвала всеки ,преди да си купи паста за зъби,да се консултира с личния си стоматолог.Той би трябвало да ви насочи в правилния избор