За Устната хигиена

След имплантация на зъби

  • 14.06.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, След имплантация на зъби

За Устната хигиена, След имплантация на зъби

За Устната хигиена, След имплантация на зъби

Денталната имплантация е сложен, многоетапен процес, нуждаещ се от отговорно отношение не само от страна на лекуващия стоматолог, но и на самия пациент. За да се намали риска от възникването на усложнения и откъсване на импланта до минимум, и да се удължи срока на неговото използване, е необходимо строго да се изпълняват предписанията на лекаря, като в това влизат и особеностите за ежедневната хигиена в различните етапи на процедурата.

Още в подготвителния етап е необходимо стриктно да се съблюдава устната хигиена.  Едно от основните условия за възможно най-успешното протезиране е достигането на максимална стерилност в оперирания участък по време на процедурата и поставянето на денталния имплант.

За това трябва да се излекуват всякакви проблеми с венците, което означава да се отстранят налепите и да се премахне зъбния камък.

Много важно за продължителното използване на зъбната протеза е отсъствието на микроорганизми, а за това заедно с механичните методи (почистването на зъбната повърхност над и под венците налепи и зъбен камък, отстраняване на участъците с плака на естествените зъби или протезите) се използва и противовъзпалителна медикаментозна терапия, в някои случаи даже хирургическо лечение.

В ранния следоперационен период е много важно да се следват препоръките на лекаря. Да се приемат всички изписани лекарствени препарати, (антибиотици, обезболяващи), да се спазва и диета. Спазването на режим в този случай представлява приемането на меки и течни храни, минимално травмиращи лигавицата, богати на хранителни вещества, витамини и минерали. В този период лигавицата е особено уязвима, за това хигиената за временните протези трябва да се осъществява с използването на четка с меки косъмчета, почистването трябва да става внимателно, като минимално травмира мястото с шевове, 2-3 пъти на ден, с използването на антисептичен разтвор за изплакване.

За хора, които имат протези, добрата хигиеничната грижа за устата е също толкова важна, както и при човек със здрави зъби. Издадените части на импланта и денталните протези се нуждаят от ежедневно почистване не само в ранния период на постимплантирането, но и през целия период, защото ако позволите да се натрупат и размножат микроорганизми, то това ще намали срока на импланта, но и ще повреди съседните здрави зъби.

Най-голямо внимание за почистването на зъбите трябва  да се отделя сутрин и вечер, защото нощем се снижава отделянето на слюнка, и това оказва по-малко антибактериално влияние отколкото през деня.

Диетата е нужно да се спазва през целия период на лечение и в продължение на две седмици след поставянето на постоянната протеза.

Зоните, нуждаещи се от повишено внимание, са  надграждането на импланта и повърхността на протезата, която е прилежаща към венците. Почистването трябва да се извършва пред увеличително огледало и при много добро осветление.

За почистването ще са ви необходими всякакви хигиенични приспособления – четка, конец и всички подобни средства.
При почистването на издадените части на импланта и долната повърхност на протезата трябва да се пропуска зъбния конец в пространството между надстройките и около тях и с възвратно-постъпателни движения от една на друга страна да се сваля зъбната плака.

Kozmetikata.com