За Устната хигиена

Как да мием зъбите

  • 07.06.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Как да мием зъбите

За Устната хигиена, Как да мием зъбите

За Устната хигиена, Как да мием зъбите

За Устната хигиена, Как да мием зъбите

За Устната хигиена, Как да мием зъбите

За Устната хигиена, Как да мием зъбите

Почистването на зъбите е истинско изкуство. Колкото по-рано го овладеем, толкова по-рано ще започнем да се усмихваме широко. В зависимост от това, какви са зъбите и венците се подбират и подходящите четка и паста за зъби.

Мислиш си, че качествено почистваш зъбите, а когато отидеш на преглед се оказва точно обратното. Качеството на почистване, стоматолозите оценяват с помощта на специални диагностични средства, които украсяват емайла на зъбите. Най-често те са под формата на таблетки.

За това умее ли човек да чисти зъбите си, говори състоянието на вътрешните повърхности на устните, небцето, езика и пространствата между  зъбите.

По време на почистването на зъбите (при условие, че движенията са правилни) почиства само 55% от полепилите се частици, за това е необходимо да се научи да почиства и пространствата между зъбите. В тях се натрупват бактерии, които стават причина за възникването на кариеси.

За почистването на междузъбните пространства, специалистите препоръчват използването не само на четка, но и на специални конци за почистване. Обикновено, почистването с конец е добре да се прави вечер преди лягане.

Четката за зъби трябва да е от пластмаса. За да може лесно да главичката да почиства труднодостъпните места, тя трябва да не е голяма. Понякога след почистване на зъбите в устата може да останат косъмчета. Това показва, че четката е с лошо качество и е наложително да я смените веднага.

И за да намалите вероятността за купуването на некачествен продукт, купувайте четки от специализирани магазини или след консултация със стоматолог.

Смяната на четката трябва да се прави веднъж на 3 месеца. Въпреки, че ако преди този период косъмчетата се деформират или главичката се повреди е добре веднага да я подмените.

Видовете четки
Най-разпространената четка за зъби е с пластмасова дръжка и главичка, на която са разположени косъмчетата.
По принцип, косъмчетата се правят от естествени влакна, но понякога и от найлон. Типът на четкакта определя нейната твърдост, големината на почистващия участък, формата и честотата на падане на влакната.

И ма пет степени на твърдост на четките
Много твърда
Твърда
Средна
Мека
Много мека

По форма четката може да бъде права, с формата на лъжица, извита. Производителите на детски четки за зъби проявяват своята изобретателност – някои четки по време на миене променят цвета си, а някои са с вградени герои от приказки или анимационни филми. Ако детето правилно си мие зъбите, то четката издава звук, ако не, тя мълчи.

Варианти за почистване
Ако венците ви са здрави, а зъбите плътно прилягат един към друг, то следва да изберете четка със средна твърдост. По време на миенето я поставете под ъгъл 45° спрямо венците, а после започнете "замитащи "  движения – от горния край към долния на горната и от долния към връхния на долната челюст. Отначало почистете външната повърхност на зъбите,  след това и вътрешната. Третият етап -  почистване на дъвкателната повърхност и движения напред-назад и след това странични.

Ако имате плътни венци, разстояние между зъбите и повреден емайл, то поставяйте четката под ъгъл 45° по горната линия на зъбите, близо до венеца. С леко натискане на косъмчетата, почистване на междузъбните пространства – от дъвкателната повърхност към предните зъби в началото  на горната челюст. Почистването на емайла започва с външната повърхност. Предните зъби е добре да се почистват отгоре-надолу (горната челюст), на долната – отдолу-нагоре.

В случай, че имате парадонтит, за почистването на зъбите най-дподходяща е меката четка. Първоначалното положение на четката е като в горния случай. Внимателно прокарвайте косъмчетата между венеца и горния край на зъбите, движението е напред-назад по хоризонталната повърхност. По същия начин почистваме зъбите и на долната челюст.