За Устната хигиена

"Спешна помощ" за зъбите

  • 11.05.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена,

За Устната хигиена,

За Устната хигиена,

Острият зъбобол е състояние, когато човек не може да мисли за нищо освен това, че го боли зъб. Понякога може да се каже, че не просто го боли зъба, а и челюстта и даже цялата глава! Как да се справим с това мъчително състояние?

Естествено, зъбоболът е сигнал за незабавна консултация със стоматолог, но всеки от нас прекрасно знае, че с ритъма и темпото ни на живот, е почти невъзможно, а и освен това знаем какво е да боли зъб!!!

В подобна ситуация основното е своевременно да се избавим от болката, защото да се живее с нея е абсолютно невъзможно! Дори до следващата сутрин! Нужно е само да помним, че за отминаването на болката има няколко начина, но лечението и окончателното й премахване може да стане само с посещение при зъболекар.

Ако зъбобола ви е заставил да останете вкъщи, то е необходимо да почистите зъбите, да махнете всички остатъци от храна в междузъбното пространство и добре да изплакнете с вода за уста. В чаша с топла вода добавете една, една и половина чаена лъжичка сода и капнете йод, но само една капка, не повече. С този разтвор жабурете устата през час. Не яжте нищо, за да не засилите болката.
Може да оплакнете устата и със солен разтвор – в топла вряща вода добавете 2-3 лъжички готварска или морска сол, като изплаквате устата на 2-3 часа. Не поставяйте на зъба нищо горещо, защото причината за зъбобола ще може да определи единствено стоматолога, и при определени обстоятелства затоплянето може да навреди допълнително.

Неприятно може да се получи да ви заболи зъб докато сте на вила или някъде на почивка и не разполагате с необходимите лекарства. Може да се доверите на природата – вземете корен от живовляк, изчистете го от пръстта и го сложете на зъба, след около половин час болката ще престане. Ако имате чесън, нарежете една две скилидки на 3-5 части и с кърпа или превръзка закрепете от вътрешната страна на китките, където се измерва пулса. Ако ви боли кътник вляво – вържете чесън на дясната ръка. Може отначало да го натриете в китките, а след това наложете смелен чесън. Болката няма да премине, но значително ще намалее.

Излишно е да напомняме, че устата трябва да се изплаква добре, за да се отстранят хранителните частици, които допълнително засилват болката. За помощ може да дойдат спиртните напитки като водка и ракия. Не е необходимо да ги пиете, а просто да ги задържите в устата от страната на болния зъб, в продължение на няколко минути. Повторете го няколко пъти докато болката не стихне.

Зъбобол във влака, а нямате нищо в себе си? Може да помолите някой от спътниците си и ако имате късмет, ще се намери някое обезболяващо лекарство. Но ако никой няма, потърсете валокордин или корвалол, с който навлажнете кърпичка или парцалче и го поставете на зъба, който ви боли. Валкордин трябва да има задължително в аптечки във влака или на борда на самолета. Това е подходящо и за шофьорите попаднали в задръстване, които имат само стандартната аптечка.

При първа възможност е необходимо да се обърнете към стоматолог, който ще не само ще премахне болката, но и ще излекува причината.

Kozmetikata.com