За Устната хигиена

Устна хигиена за бременни

  • 07.04.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Устна хигиена за бременни

65% от бременните жени са изложени на така наречения "гингивит на бременните". По принцип това заболяване се проявява през второто тримесечие на бременността и е свързано с увеличението на хормоните естроген и прогестроген. Венците могат да станат яркочервени, да подпухнат и да започнат да кървят.

Такива изменения могат да се наблюдават при жени, които имат добра устна хигиена и до този момента не са имали подобни проблеми. Но в повечето случаи се проявяват при жени със занижена устна хигиена. Спазването на някои особености при грижата за устата може да помогне да се избегнат негативни последствия. Последните изследвания доказват влиянието на "гингивита на бременните" върху плода. Болки във венците могат да доведат дори до преждевременно раждане.

Специалистите препоръчват през първите седмици на бременността жените да се консултират със стоматолог, за да отстранят зъбния камък и съставят план за по-нататъшно наблюдение за предотвратяването на пародонтит, а също и да получат съвети за ежедневната грижа за венците у дома.

Както показват последните изследвания изключително ефективно се оказва използването на устни хидродушове за профилактика на пародонтита.

Възможно е да се окаже, че обичайната хигиена е недостатъчна, за да предотврати появата му. Заедно с използването на четка за зъби е много важно да се отделя внимание на повърхността между зъбите и линиите на венците – там, където е възможно да се натрупат токсини и бактерии.

Добрата устна хигиена ще помогне да запазите здравето на зъбите и венците си по време на бременността.

Kozmetikata.com