За Устната хигиена

Пародонтозата – и тайна и коварна

  • 15.01.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Пародонтозата – и тайна и коварна

Парадонтитът е второто по честота (след кариеса) стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години.

Пародонтът е комплекс от анатомични образувания, в който влизат зъбът, периодонтът, алвеолата и венецът. Затова и пародонтитът е патологичният процес, в който е въвлечен целият този комплекс. Основни признаци на пародонтозата са: симптоматичният гингивит, изразяващ се в кръвотечение, възпалението на венците, а също така отделянето на гной от алвеолите и развитието на т.нар. зъбночелюстен джоб.

Много изследвания са посветени на етиологията на това заболяване, но все още не може да каже, че са открити истинските причини за него. Най-разпространените фактори, способстващи за неговата поява са зъбният камък, неправилното поставяне на пломби и протези, а също така ендокринната недостатъчност, недостигът на витамин С (С- хиповитаминозата), невросъдовите изменения, възникващи поради нарушения на функционалното състояние на централната нервна система.

Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото той е от лека степен, но постепенно прогресира.
Един от първите признаци е появата на неприятни усещания в областта на венците, предизвикващи сърбеж, парене и изтръпване. Тези субективни усещания могат да бъдат единствените симптоми дълго време. С развитието на заболяването венците се подуват и отичат, често се появява неприятна миризма от устата и кръвотечение на венците.
Но това не е всичко. Хроничните огнища на възпаление в устата помагат на бактериите, криещи се в джобовете на венците, да поглъщат продуктите на жизнената дейност, а това може да бъде причина за развитието на възпаление в лимфните възли.

Интересен е фактът, че проявата на пародонтит може да бъде съвсем и друга: вместо характерното зачервяване и отичане на венците се наблюдава обратния процес - те стават необичайно бледи.

За прогресиращия стадий на болестта е характерна атрофия на края на венеца, който "изпълзява", откривайки област от шийката на зъба, а това води до постепенна загуба на зъбите.

Липсата на конкретни данни за причините за пародонтита не позволява провеждането на определена целенасочена терапия. Лечението се провежда от няколко лекари: терапевт, невропатолог и ендокринолог.

Общото лечение е насочено към повишаване на реактивността на организма, неговото насищане с витамини, нормализиране на обменните процеси и нервно-психичното състояние, активизиране на защитните сили. А това в крайна сметка има за цел унищожаване на възпалителните процеси.
Наред с консервативното лечение, включващо вакуум-терапия и физиологично лечение, се прилага и хирургично.
Особено място заемат ортопедичните методи, който укрепват подвижните зъби с помощта на специални ортопедични апарати и протези.

За да си избегне това неприятно заболяване, специалистите съветват повърхността на лигавицата на венците да се почиства от двете страни с помощта на салфетка, с пръсти и дори с език. Много подходяща за тази цел е сухата салфетка от марля.
За изплакване на устата може да се използва разтвор на сол или сода, а при възпаление на венците се препоръчва гаргара с отвара от билки (например от конски босилек).

Здраве.бг