За Устната хигиена

Пломба защитава зъбите от кариес

  • 02.02.2018
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Пломба защитава зъбите от кариес

Канадски химици са създали нов тип зъбна пломба, която защитава зъбите от микроби, благодарение на вложените в нея наночасици с антибиотици, се казва в статия в изданието Nature Communications.

 "Наночастиците, съдържащи антибиотици, превръщат пломбата в първата защитна линия срещу микробите, предизвикващи кариеса. Това не е нов метод, но досега тази защита, вложена в пломбата, действаше до една седмица. Сегашната технология гарантира, че защитата ще е в продължение на години, обяснява един от авторите на метода – Бен Хътън от университета в Торонто.

Учените обясняват, че с времето, дори и при спазване на всички технологични изисквания и процедури, на границата между зъба и пломбата се образува микроскопичен процеп, в който активно се размножават микроорганизми. Един от методите това да бъде преодоляно, е като се пълни пломбата с антибиотици и други антимикробни вещества. Тази мярка се оказа добра, но действието бе твърде кратко. За около седмица антибиотиците се отмиваха, така че това очевидно не бе решение на този проблем.

Канадските химици се опитаха да се справят с този недостатък, като разработиха технология, при която молекулите на антибиотика попадат в порите на наночастиците непосредствено преди времето на поставяне на пломбата. Това рязко намали ефекта на отмиване на антибиотика. Първите опити показват, че такива наночастици продължават да убиват стрептококите, предизвикващи кариес, две години след поставяне на такава пломба. /РИА-Новости