int(102492) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "102492" ["title"]=> string(77) "Неудобните-протези-водят-до-недохранване/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "102492" ["title"]=> string(77) "Неудобните-протези-водят-до-недохранване/" ["rubrname"]=> string(34) "За-Устната-хигиена" } Неудобните протези водят до недохранване | Kozmetikata.com
 

За Устната хигиена

Неудобните протези водят до недохранване

  • 14.12.2017
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Неудобните протези водят до недохранване

Според изследване на Кралския колеж в Лондон, публикувано в списание Geriatrics & Gerontology International, използването на зъбни протези заплашва хората с недохранване.

Изкуствените ченета и протезите ни пречат да хапваме месо, орехи, плодове и зеленчуци. Такива проблеми възникват и при хората, които са загубили зъби, но не носят протези. Изследователите отбелязват, че и в двата случая заради недохранването отслабват мускулите, костите и ставите, което може да доведе до счупвания и травми.

"Към днешна дата цялата борба с травматизма е концентрирана върху диетите и развитието на правилен подход към храненето, а влиянието на зъбите върху проблемите в старостта се отрича", отбелязва един от авторите на научното изследване, доктор Ваел Сабах. В проучването са взели участие над 1800 души, средната възраст на участниците е 62 години. Те са били разделени на групи (притежатели на минимум 20 зъби и две групи на тези, които имат по-малко – част са носили протези, а други – нищо), изчислен е индексът на телесна маса и е направен анализ на костите, тъканите и зъбите. Резултатите са показали, че наличието на изкуствени зъби повишава риска от недохранване или "чупливост" с 32%. /РИА "Новости"