Естетична хирургия

Оперативно отстраняване на разширени вени

  • 31.03.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Оперативно отстраняване на разширени вени

Естетична хирургия, Оперативно отстраняване на разширени вени

Флебектомията е хирургична операция за отстраняване на разширени вени. Целта на операцията е нормализирането на кръвопотока по дълбоките вени.

Затова ако интервентцията е необходима и няма противопоказания за извършването й, не бива да да отлагате, защото колкото по-рано се направи, толкова по-бързо ще настъпи нормализирането на движението на кръвта., това ще доведе и до подобрение или излекуване на други нарушения и усложнения на варикозни заболявания. 

Препоръки преди флебектомия
Подготовката преди операцията изобщо не е сложна. Необходимо е да почистите добре мястото, където ще се извършва интервенцията (най-често това са краката). Преди нея кожата трябва да е здрави и да няма по нея каквито и да било възпалителни проблеми. Ако операцията е планирана с пълна упойка, може да направите прочистване на организма с клизма. Ако приемате лекарства, при предварителните консултации, задължително разкажете за тях на специалистите. Ако имате алергии също.

Операцията
При хирургичeско лечение на варикоза болните вени просто се отстраняват. Такава операция продължава около един-два часа. Отстраняването на подкожните вени не нарушава нормалния кръвопоток и е безопасно за организма, защото чрез подкожните вена (а именно тях поразява варикозата) нормално
минава не повече от 10% от кръвта. 90% от нея се пренася по дълбоките вени и така наречените съединителни вени на краката.

Затова при отстраняването на вени под кожата тези кръвоносни съдове без проблем поемат кръвопотока през себе си. След операцията остават практически незабележими белези, с големина 4-5 мм. 
В случай, че има неправилно функциониращи клапи на вените
, се прави екстравазална корекция на нефункциониращите клапани, с цел да се възстанови нормалното движение на кръв.

След операцията на вените е необходимо да се спазват някои основни препоръки, основната, от които е да се прави еластична компресия.

На пациента се препоръча през цялото денонощие в продължение на месец и половина –два да се използва еластичен бинт или еластични чорапи. Допълнително за възстановяването на функциите на оперирания крак се назначават венотонизиращи препарати.

Kozmetikata.com