Естетична хирургия

Хирурзи планират първата трансплантация на лице и ръце

  • 24.03.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Хирурзи планират първата трансплантация на лице и ръце

Естетична хирургия, Хирурзи планират първата трансплантация на лице и ръце

Британски хирурзи се подготвят да извършват първата трансплантация на лице и ръце в историята на Великобритания. Няколко души вече се изследват дали са съвместими с пациентите в нужда, част от които са изгубили крайниците си в пожари и експлозии, пишат медиите на Острова.

Процедурата до момента е извършвана единствено във Франция, където 30-годишен мъж получи две нови ръце и лице, които по-рано бе изгубил при свиреп пожар. Пациентът обаче загина от инфаркт два месеца след 30-часовата операция поради инфекция.

Въпреки това според професор Питър Бътлър, който е директор на хирургията и травматологията към "Кралската болница" в северен Лондон, операцията може да има успешен край. "Имаме мнозина пациенти, които се нуждаят от лицеви трансплантации и присаждане на нови ръце, но малко от тях ще бъдат одобрени.

До момента по света са извършвани едва 60 трансплантации на горни крайници и по тази причина са необходими повече усилия, за да се уверим, че пациентите ще издържат операцията", заяви пред репортери британският хирург според БГНЕС