Естетична хирургия

Плюсове и минуси на пластичната хирургия

  • 03.02.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Плюсове и минуси на пластичната хирургия

Естетична хирургия, Плюсове и минуси на пластичната хирургия

Всеки има своите достойнства и недостатъци. Някой приемат това спокойно, без да мамят или променят природата си, а някой искат да коригират себе си чрез всички допустими способи. Проблемът е в това, че на недостатъците се гледа доста субективно. Това, което ви се струва не красиво, може да се оценява по коренно различен начин от останалите. 

Когато желаете да промените нещо в себе си и то радикално не бива да забравяте основното – връщане назад няма да има. За това какви са плюсовете и минусите на пластичната хирургия от гледна точка на психологията ще поговорим сега.

Тъй като измененията в резултат от пластичната хирургия са постоянни, важно е да имате ясна представа за това, как тази намеса може  да ми промени. Обикновено това се обмисля и обсъжда дълго преди самата процедура.

Какви хора могат да се подложат
Ако се решите на хирургическа интервенция, то сте длъжни да бъдете честни със себе си. Защо искате да го направите и какви са очакванията ви след подлагането на избраната процедура. Какво очаквате от нея.
Ясно ли разбирате всички особености на провеждането й, нейните последствия и приемате ли ги?

Има две категории пациенти, които са подходящи кандидати за операция.
Първата включва пациенти със силна самооценка, но които се безпокоят от своите физически характеристики и искат да подобрят или изменят нещо в себе си. След операцията тези пациенти чувстват себе си добре и са доволни от резултата, като продължават да поддържат положителния си имидж. Към втората категория се отнасят пациентите, които имат физически недостатъци или козметични дефекти.

Те обикновено са комплексирани, не знаят какво точно искат, като възлагат на операцията големи надежди.Те очакват, че след операцията животът им ще се промени от само себе си и много страдат, когато това не се случи. Те могат да свикнат с резултатите достатъчно бавно след операцията, тъй като за възстановяване на увереността е нужно време. Въпреки това, понякога ефектът е поразителен и отвътре и отвън.

Важно е да помните, че пластичната хирургия може да създаде и измени вашата самооценка. Ако искате да направите операция с надеждата да привлечете вниманието на любимия човек – това може да завърши доста разочароващо. Даже ако близките и приятелите ви реагират положително на промяната на външния вид, това няма да ви придаде увереност, ако не може да получите желаното.

Но пластичната хирургия рядко води до драматични промени в облика. Ако операцията е проведена качествено, резултатите по-често са положителни, отколкото неудовлетворителни.

Свикване с промените
Това може да отнеме известно време, за да се възстановите емоционално и напълно да се адаптиране към измененията. Това е особено вярно,
ако процедурата носи значителни промени в образа ви. Въпреки това ако планирате да поправите гърдите, носа или друга процедура, която може да включва огромни изменения, следоперационния период може да отнеме повече време. И така, ако не успеете да приемете тялото си в новия му вид, то това ще ви накара да се чувствате леко неловко.

Kozmetikata.com